Pirineus 26/02/2021

Les obres del túnel de Tresponts encaren la recta final

La infrastructura podria entrar en servei d'aquí a dos mesos

ARA Pirineus
3 min
Obres al túnel de Tresponts

AdraénEl túnel de Tresponts, a la C14, entre Organyà i Ribera d'Urgellet, podria entrar en servei d'aquí a dos mesos. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat aquest divendres l'Alt Urgell i ha explicat que ja s'està desmuntant la màquina que ha fet la volta del túnel i que en les pròximes setmanes es duran a terme les instal·lacions internes que requereix la infraestructura. En aquest sentit, ha detallat que aquests treballs es poden allargar un parell de mesos i que, posteriorment, ja serà possible posar en servei aquest nou tram de la via. A més, ha destacat la importància d'aquesta actuació, que ha comportat una inversió de 35,4 milions d'euros i suposarà passar d'una calçada de set a deu metres d'ample i guanyar en seguretat i comoditat.

D'altra banda, el conseller de Territori també ha valorat la importància del conveni subscrit amb el govern d'Andorra respecte a la promoció de l'aeroport de la Seu. Així, ha explicat que en el moment de signar la renovació, a finals de l'any passat, ja hi havia converses i contactes amb empreses interessades a operar a la infraestructura. Sobre aquesta possibilitat, ha evitat entrar en detalls i ha dit que l'acord entre tots dos països permet vehicular els projectes que es vulguin tirar endavant.

Obres a la carretera de la vall de la Vansa

Calvet també ha visitat la primera fase de les obres de millora a la carretera C--462, entre la Seu d'Urgell i la vall de la Vansa, que estaran enllestides aquest estiu. Concretament, es tracta d'un tram de quinze quilòmetres entre la cruïlla del nucli d'Ortedó i el d'Adraén i suposa una inversió de 3,6 milions d'euros. Està previst que els treballs es reprenguin durant el mes de març, tenint en compte que les condicions meteorològiques dels mesos d'hivern gairebé impossibiliten la seva execució. Un cop enllestits, la segona fase que arriba fins al nucli de Tuixent, que consta d'uns vint quilòmetres i un pressupost de més de tres milions d'euros, es durà a terme durant l'any que ve.

Obres a la carretera de la Vansa

Tal com ja s'havia anunciat, Calvet ha explicat que un cop completada aquesta actuació, en projectes futurs es contemplarà la continuïtat de la millora de la mateixa carretera en el tram que arriba al Coll de Port, al ímit entre les comarques de l'Alt Urgell i el Solsonès. El mateix es vol dur a terme a la C-563 que va cap al nucli de Josa i que també connecta amb el Berguedà a través de Gósol, així com també a l'LV-4008 entre la cruïlla d'Ortedó, al municipi d'Alàs i Cerc (Alt Urgell) i la Seu d'Urgell. La idea, segons el conseller, és que "tots aquests eixos formin part d'una malla que generi més oportunitats al territori".

Visita del conseller Calvet a les obres de la carretera de la vall de la Vansa

Visita al Parc del Segre

Calvet també ha aprofitat la seva visita a l'Alt Urgell per conèixer el projecte de transició energètica que impulsa l'Ajuntament de la Seu d'Urgell. D'aquesta manera, ha destacat la seva aposta per equipar amb panells fotovoltaics diverses de les seves instal·lacions municipals, entre elles el Parc del Segre, i ha assegurat que "la Seu marca camí" a la resta de Catalunya en l'àmbit de la producció d'electricitat amb fonts renovables. El conseller ha detallat que amb una inversió d'un milió d'euros es generaran fins a 750 kilowatts, el que implica un estalvi de més de 350 tones de diòxid de carboni.

stats