Pirineus 31/03/2021

Un programa permet detectar de forma precoç 37 càncers de còlon i recte a l'Alt Pirineu i Aran

Més de 25.000 pirinencs han participat en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

ARA Pirineus
2 min
Un moment de la presentació dels resultats a la Diputació de Lleida

Un total de 25.258 de les 39.628 persones de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran convidades a prendre part del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte hi ha participat. Això representa el 63% del total, segons les dades recollides des que el projecte es va posar en marxa, l'any 2013, finançat per la Diputació de Lleida amb prop de 6 milions d'euros. Tal com han indicat des del departament de Salut, les proves amb resultat positiu han estat 1.376 (5,4%) i de les 1.236 colonoscòpies fetes, s'han detectat 181 adenomes d'alt risc i 37 càncers invasius.

En aquest territori, el programa es va començar a desplegar al 2013 de manera gradual, i s'organitza a partir de quatre Unitats Territorials de Cribratge, que estan ubicades als quatre hospitals de la Regió, sota la coordinació de l'Oficina Tècnica de Cribratge regional.

El càncer colorectal és el segon més freqüent tant en dones (14.39%) com en homes (13.42%). S'ha demostrat que la seva detecció precoç redueix un 16% les probabilitats de patir la malaltia, ja que detectar el càncer en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes, permet que els tractaments siguin més efectius.

Avui 31 de març se celebra el Dia Mundial del Càncer de Còlon i Recte amb l'objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció i la detecció precoç en aquesta patologia oncològica. Per tal de donar-hi visibilitat, el Departament de Salut col·labora avui amb l'AECC –Catalunya contra el Càncer de Lleida en una exposició i taula informativa sobre la malaltia, que estarà ubicada durant tot el matí a la plaça Ricard Vinyes de la ciutat de Lleida.

Com funciona el programa

El programa s'adreça a tots els homes i dones d'entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Si en la prova es troben indicis de sang, es proposa la realització d'una colonoscòpia per tal de detectar lesions i, si és necessari, aplicar un tractament.

L'Oficina Tècnica de Cribratge de cada regió sanitària dissenya les actuacions del programa tenint en compte la dispersió territorial. Les persones candidates reben una carta personalitzada d'invitació a participar en el PDPCCR, on se'ls informa del programa i se'ls convida a adreçar-se al seu centre d'atenció primària o consultori local per tal de recollir la prova de detecció de sang oculta en femta. Posteriorment l'han de lliurar al mateix centre mèdic o oficina de farmàcia perquè s'analitzi.

Si la prova resulta negativa, com en més del 96% dels casos, els usuaris reben el resultat per carta en el seu domicili. Si presenten sang en les deposicions són citats per telèfon a la Consulta de la Unitat de Cribratge (CUC) corresponent, on se'ls proposa fer-se una colonoscòpia. Les colonoscòpies es fan amb sedació i són terapèutiques (quasi en el 90% dels casos), és a dir, en el mateix moment s'extirpen les lesions benignes, com ara els adenomes, que s'hi puguin trobar.

Des del Programa s'incideix especialment en la prevenció del càncer per mitjà d'hàbits saludables. Es recomana dur una alimentació equilibrada i variada, a més de fer exercici físic cada dia i evitar el tabac i alcohol.

stats