Pirineus 25/07/2017

La restauració de la catedral es presenta després d'un any de treballs

Durant les obres s'han trobat restes d'estructures antigues datades entre els segles V-VII

Ana
3 min
Les obres de restauració de la catedral d'Urgell. / BISBAT D'URGELL

La Seu d'UrgellLes obres de restauració de la catedral d’Urgell s’inauguren aquest dimecres, després de més d’un any de durada dels treballs, que han suposat la reparació de les àrees que havien quedat malmeses pel pas del temps i per l'aigua, la regeneració d'espais afectats per les humitats i ha permès descobrir, a més, les restes d'estructures antigues datades entre els segles V-VII que els arqueòlegs conclouen que pertanyen a la primera catedral.

Durant aquests mesos s'ha realitzat la restauració i neteja de diverses àrees del claustre, la reparació de les cobertes, l'adaptació a la normativa d'alguns trams d'instal·lació elèctrica, el tancament amb vidre transparent de la zona externa de l'absis per permetre la contemplació de l'espai sense haver de sortir a l'exterior, i la reparació i sanejament de la pedra en diverses àrees, segons han informat des del bisbat, concretant que el cost de les obres ha estat de 685.911 euros i que han estat finançades pel ministeri espanyol d'Educació, Cultura i Esports, a través de la direcció general de Belles Arts i Patrimoni Cultural.

L'acte està previst a les dotze del migdia d'aquest dimecres a l'església de Sant Miquel i estarà presidit per l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives; el director general de Belles Arts i Patrimoni Cultural, Luis Lafuente; la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Imma Manso; i el tinent d'alcalde de la Seu d'Urgell i president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro.

Els treballs

Segons han detallat des del bisbat, al claustre s'ha dut a terme la restauració dels elements escultòrics i la neteja de les parets, especialment a la zona de la porta romànica d'accés a la catedral, així com la reparació i millora del drenatge. A les cobertes, s'han fet diverses actuacions de millora, entre les quals el tractament de la fusteria del ràfec de la coberta de l'església de la Pietat, la impermeabilització i substitució de les bigues deteriorades i el tractament de les fusteries a les cobertes del cimbori, les annexes i de l'absis, i també s'ha reparat la coberta de Sant Miquel, ja que en alguns trams estava en mal estat i provocava filtracions.

A les torres de Sant Just i Sant Salvador també s'han fet algunes actuacions adaptant la instal·lació elèctrica a la normativa vigent i s'han fet neteges en les façanes afectades pel vessament de les cobertes i instal·lat drenatges. A més, a la torre de Sant Just, on hi ha els mecanismes hidràulics que dirigeixen el so de les campanes al migdia, s'han fet revestiments sobre els murs perimetrals per evitar la filtració d'aigua i s'ha recuperat un arc ocult en reparar uns envans interns. A la de Sant Salvador s'ha modificat la disposició de l'escala d'accés a la torre per millorar la seguretat i s'ha impermeabilitzat la coberta superior.

Les obres han estat dirigides pels arquitectes Lurdes Espar i Àngel Tuset, i l'arquitecte tècnic Isidre Domenjó. El coordinador de la restauració ha estat Roger Xarrié.

A més, cal destacar el resultat de les excavacions arqueològiques que es van dur a treme a la zona nord de la catedral a resultes del que es va trobar en fer la millora del drenatge de les parets en aquella zona. Durant les excavacions, es van identificar diversos nivells arqueològics i dues estructures, que els arqueòlegs daten, segons els materials ceràmics que s'hi associen, entre els segles V-VII. Destaquen les restes d'una estructura semicircular tallada per la fonamentació de la catedral actual, que podria tractar-se de restes vinculats al primer temple paleocristià del segle VI.

stats