Pirineus 18/03/2021

Veïns del Castell de Mur alerten que un sol projecte absorbeix totes les plaques fotovoltaiques permeses al municipi

Trenta hectàrees del total de setanta pertanyen a terrenys comunals

ARA Pirineus
1 min
Recreació de com quedaria part de la Conca de Tremp si es construeixen els parcs fotovoltaics

Castell de MurLa presentació de projectes d'instal·lacions fotovoltaiques al Pallars Jussà és un degoteig constant des de l'agost del 2020. Des d'aleshores, s'han presentat disset projectes que afecten vuit municipis amb un total de 627 hectàrees. Valença Castells, veïna del municipi del Castell de Mur i membre de la Plataforma Salvem lo Pallars, ha explicat a l'ACN que al seu municipi s'ha entrat un projecte de 71,2 hectàrees (30 hectàrees en terrenys comunals). Aquest projecte, presentat per una empresa externa a la comarca, assegura que absorbeix la totalitat d'hectàrees permeses al municipi. D'aquesta manera es frustra qualsevol iniciativa impulsada pels veïns els pròxims 30 anys, ha dit Castells.

Per Castells, aquests "megaprojectes de plaques solars topa frontalment amb el model de territori sostenible del Pallars Jussà". La Plataforma Salvem lo Pallars creu que aquests projectes no incentiven el desenvolupament de les persones sinó que limiten el futur del Pallars Jussà en altres àmbits. "S'hipoteca la terra durant trenta anys, menystenint l'alt valor productiu i de l'agricultura i la ramaderia", assenyalen.

Un altre dels projectes que la ponència del Govern ja ha donat viabilitat és de 50 hectàrees de plaques solars a uns 500 metres del nucli urbà d'Isona. La Plataforma Salvem lo Pallars remarca que serà 66% més gran que la superfície urbana del poble. Salvem lo Pallars demana als alcaldes informar els veïns d'aquests projectes i activar la modificació dels Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM).

stats