Política 10/07/2016

Obama: "Les relacions entre Espanya i els EUA no depenen de qui governi"

El president dels Estats Unit es felicita de tenir d'aliada "una Espanya forta i unida". Es veu amb Rajoy a la Moncloa i comparteix l'anàlisi positiva sobre l'economia

Ferran Casas
4 min
Mariano Rajoy i Barack Obama a la Moncloa

MadridEl president dels Estats Units, Barak Obama,s'ha reunit aquest diumenge amb el seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, durant gairebé una hora al Palau de la Moncloa en el seu primer (i curt) viatge oficial a Espanya. La trobada ha transcorregut amb cordialitat i després han comparegut conjuntament al despatx del cap de l'executiu central. Ha explicat que els interessos comuns en defensa, el Brexit, la situació política i econòmica d'Espanya així com la que es viu a països com Cuba, Colòmbia o Veneçuela han estat damunt de la taula.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i la complexa situació política que viu Espanya, amb un govern que fa més de dos-cents dies que és en funcions, Obama ha explicat que les bones relacions entre els dos països "no depenen de qui governi". Rajoy ha posat al cas al president dels Estats Units i ha insistit en que farà "tot el que pugui" per formar govern. En el torn que tenien reservat la premsa espanyola ha pactat preguntar per la inestabilitat i els "populismes". Obama ha comentat que hi ha relació entre l'ascens de Donald Trump i els populismes que recorren Europa i han fet triomfar el Brexit. "Si la integració mundial no és equitativa i només ajuda a les elits veurem uns populismes crus que dividiran, i això no afavoreix", ha dit.

El tema econòmic ha estat també damunt la taula. El president americà ha felicitat Rajoy "pel progrés econòmic dels darrers anys, que ha estat difícil però ara es veu com els canvis donen de sí" i el cap de l'executiu central ha aprofitat per fer un al·legat a favor de l'estabilitat i la seva política econòmica. Rajoy ha regalat a Obama un pernil (que no es podrà endur als Estats Units per la prohibició de fer entrar carn) i aquest l'ha correspost amb una caixa de vidre autografiada.

Abans de veure Rajoy, el president americà, que va arribar el dissabte a la nit a la capital espanyola i ha marxat al seu país aquest diumenge a la nit, ha estat amb els reis al Palau Reial de Madrid. Allà ha ressaltat la "profunda i estreta relació" del seu país i Espanya, després d'agrair al rei Felip VI la seva càlida acollida.

Obama ha estat rebut pel monarca espanyol a la porta principal del palau d'Orient, a la Plaça de l'Armeria, on els alabarders de la guàrdia reial els han rendit honors.

En la seva breu intervenció, ja dins del palau, el president nord-americà ha assenyalat que Espanya i els Estats Units no només són "aliats", sinó que són països "que comparteixen els mateixos ideals, entre els quals la llibertat, el respecte a la llei i a l'estat de dret".

Obama ha assegurat que li hauria agradat quedar-se "més temps" en la seva visita oficial, i ha agraït la comprensió d'Espanya per haver escurçat la seva estada "donada la setmana tan difícil que hem viscut als Estats Units", en una referència directa al tiroteig de Dallas.El líder americà tenia prevista una recepció amb personalitats de la societat i la política espanyola (de la qual la casa reial n'havia exclòs ERC, CDC i el PNB) i una trobada amb emprenedors, que finalment s'han cancel·lat, així com la visita a Sevilla.

En to informal, Obama ha recordat que la primera vegada que va venir a Espanya, quan era estudiant de dret, "no va ser amb l''Air Force One'. Era jove, portava una motxilla a l'esquena, anava caminant a tot arreu i menjava molt barat".

Deu minuts pels líders polítics

El cap de l'executiu espanyol en funcions, Mariano Rajoy, no s'havia desplaçat fins al Palau, ja que esperava Obama La Moncloa. A la tarda, Obama rebrà els líders del PSOE, Pedro Sánchez; de Podem, Pablo Iglesias; i de Ciutadans, Albert Rivera. A tots tres els ha dedicat un total de deu minuts. Rivera ha versat l'ideari centrista de la seva formació i ha fet un al·legat atlantista, Iglesias li ha regalat dedicat un llibre en anglès sobre la Brigada Lincoln, que va lluitar defensant la república a la Guerra Civil, i Sánchez ha parlat de bàsquet i del Brexit. Des de Torrejón el president americà ha volat a la base aeronaval americana de Rota, punt final de la vista llampec i on ha arengat a les tropes americanes. És el primer president americà que visita el destacament.

A la base naval, on les tropes americanes tenen uns 3.000 efectius, el president s'ha adreçat als militars i a les seves famílies afirmant que està molt satisfets dels seus aliats europeus a nivell de l'OTAN, "i això inclou una Espanya forta i unida". "No podria demanar un aliat millor que Espanya", ha proclamat abans de pujar a l'avió.

Arribada a Torrejón des de Varsòvia

Arribada a Torrejón des 
 De Varsòvia

Obama va arribar dissabte a la nit a la base aèria de Torrejón de Ardoz, procedent de Varsòvia, on ha participat en la cimera de l’OTAN. Inicialment, la visita havia de començar a Sevilla, però la necessitat d’escurçar el programa oficial va motivar que la visita a Espanya arrenqués a Madrid.

El rei Felip VI va rebre el president nord-americà a la base madrilenya. Obama ha dormit a la residència de l'ambaixador dels Estats Units a Espanya, com sol fer cada vegada que viatja a l'estranger.

stats