Política 09/11/2014

El PP compara el 9-N amb el Mur de Berlín i acusa d'antidemocràtic l'independentisme

González Pons: "¿Creieu que Artur Mas hauria enderrocat el Mur?"

Joan Rusiñol
2 min
Membres del PP, durant l'acte que han organitzat aquest diumenge a Madrid. EFE

MadridUn acte sobre els 25 anys de la caiguda del Mur de Berlín... per parlar del 9-N. El PP ha organitzat un acte aquest matí a la seu del partit, a Madrid, amb membres de les Noves Generacions i eurodiputats, que han llegit poemes de Kavafis, Espriu i Miguel Hernández. El cap de files dels populars al Parlament Europeu, Esteban González Pons, ha comparat constantment el procés participatiu amb aquell mur que separava els habitants de Berlín i ha arribat a acusar el sobiranisme de no ser un projecte democràtic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Senyor President, avui els espanyols som berlinesos", ha dit el dirigent del PP a Mas, recordant una cèlebre frase històrica. "¿Creieu que Artur Mas hauria enderrocat el Mur?", ha preguntat als joves que l'escoltaven. Després, ha afegit que un dels trossos d'aquella paret alemanya hauria de ser al despatx del president de la Generalitat per recordar-li l'experiència del segle XX.

"El plantejament democràtic és el de tots units i no pas els dels uns separats dels altres", ha afirmat Pons, citant l'evolució dels últims anys a la Unió Europea, en què els conservadors s'han convertit en la força política majoritària. A l'acte hi han convidat José Rosiñol, vicepresident de Societat Civil Catalana. Dirigint-se a ell, ha garantit que, mentre el PP governi a la Moncloa, "cap espanyol haurà de marxar de Catalunya".

Aïllats del món

De fet, ha equiparat l'estat propi amb la sortida de la Unió Europea: "Els nous murs que construeix el nacionalisme identitari no són geogràfics o ideològics, sinó que separen famílies, aïllen persones, trenquen projectes vitals". Ha assegurat que, si l'independentisme aconseguís els seus objectius, els catalans podrien ser "obligats a viure sense relació amb la resta del món".

L'eurodiputat català, Santiago Fisas, s'ha emocionat quan ha llegit un poema d'Espriu, primer en català i després en castellà.

"No és possible sostenir, des del punt de vista de la democràcia, aixecar murs", ha assegurat González Pons, convençut que la independència de Catalunya seria una nova frontera com les que van partir durant anys el continent en dos blocs. En aquesta línia, ha convidat els més joves a no oblidar la "desgraciada història" del segle XX per culpa, ha dit, del "mite nacionalista de la unanimitat". Abans, Rosiñol havia assegurat que això és, precisament, el que està passant a Catalunya, amb la data del 1714 tan present aquests últims mesos.

stats