Política 20/11/2014

Rajoy defensa la política com a "part de la solució" dels problemes actuals

Reivindica la vigència del model d'Espanya sorgit de la Transició

Efe
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha defensat la via de l'entesa i el pacte per solucionar els problemes polítics i ha defensat el debat però partint "de l'estricte terreny de la realitat, sense enganys ni mitificacions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha fet aquesta reflexió durant l'acte de lliurament del premi Fernández Latorre, del grup periodístic La Voz de Galicia.

Sense esmentar explícitament en cap moment el debat generat amb el 9-N ni el president de la Generalitat, Artur Mas, el cap de l'executiu espanyol ha insistit en la defensa de la Constitució i ha instat a entendre la història "com un vehicle per practicar la concòrdia i no l'enfrontament".

Rajoy ha citat el llibre del guardonat en aquest acte, 'La España evidente', del politòleg Xose Luis Barreiro, per subratllar que en aquesta obra es fa una defensa del país des d'una perspectiva moderna i europeista amb la qual, ha dit, no pot estar més d'acord.

En concret ha avalat la seva proposta de recuperar els valors ètics, polítics i històrics que enforteixen el patrimoni comú del país, així com el rebuig a la idea d'Espanya com a mer concepte polític, i la posada en valor d'una nació forjada en la convivència, els èxits i els fracassos.

Per Rajoy, Espanya és una comunitat de vida amb una història compartida i una cultura comuna, i la història, amb la qual ha dit que no s'ha de "frivolitzar", explica que els espanyols són hereus de cinc segles de vida en comú que fan que visquin a la nació més antiga d'Europa.

"Un projecte en absolut esgotat, ja que va ser capaç de néixer fa tot just quaranta anys i, gràcies a la generació de la Transició, una Constitució que ha brindat un període exemplar d'estabilitat política i ha proporcionat les cotes més altes de benestar que mai havien imaginat els espanyols ", ha subratllat.

Quan insistia en les lliçons del llibre Rajoy ha dit que una d'elles és que "el camí segueix sent la recerca de l'enteniment, el compromís i el pacte social".

Per ell, la política és una activitat "constructiva, positiva i raonable" que ha de perseguir la millora de la societat, servir els interessos nacionals i no multiplicar els problemes, sinó trobar-los solució.

"Lluny de ser el problema, la política és part de la solució", ha recalcat Rajoy, que s'ha confessat "enormement orgullós" de ser un dirigent polític i ha emfatitzat que "Espanya és una gran nació".

I ha exposat una idea més sobre això: "El camí que es nega a la política acaba soscavant els sistemes democràtics".

Per això, ha defensat l'entesa i el debat, però ha precisat que han de "partir, continuar i concloure en l'estricte terreny de la realitat, sense enganys ni mitificacions".

stats