El 99% de les meses electorals tenen els membres suficients, segons Ismael Peña-López

El director general de Processos Electorals diu que ja es podrien "fer eleccions sense problemes"

2 min
Una mesa electoral a les eleccions europees del 2019

 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El director general de Processos Electorals, Ismael Peña-López, un dels principals encarregats d’organitzar les eleccions, ha assegurat a través de les xarxes socials que amb les últimes dades ja es podrien "fer eleccions sense problemes". I ha afegit: "Seguim treballant, però deixem de patir". Segons Peña, en aquests moments el 98,99% de les meses electorals tenen els membres suficients. Un 1,16% de les meses encara no tenen encara els 3 membres necessaris per constituir-se, però el responsable d'organitzar les eleccions ho atribueix a la falta de dades. Si no es tenen en compte les meses de les quals no es tenen dades, segons Peña, només una té dos membres.

Peña detalla, sobre la resta de meses, que un 0,39% tenen els membres justos, un 1,08% tenen un membre de recanvi i un 65,78% tenen tots els membres, és a dir, nou. Al llarg d'aquests dies han anat sortint testimonis de persones que han expressat la seva por a formar part d'una mesa electoral perquè o bé són vulnerables o bé conviuen amb persones que ho són i porten mesos sense sortir de casa. Peña, però, sempre ha defensat que la convocatòria electoral és segura: "Portem molts mesos treballant-hi i hem aconseguit minimitzar el risc del que passarà dins dels locals electorals, tant per als votants com per a les persones que hi estaran treballant", assegura. Fa poc menys d'una setmana, la Junta Electoral expressava la seva preocupació per la constitució de les meses electorals el 14-F i assegurava que creia que serà un "veritable problema" per l'onada de persones que han reclamat que se les exclogui.

Un dipositiu policial de 14.200 agents

La presència policial del dia de les eleccions també s'adaptarà a l'excepcionalitat d'aquests comicis. El titular d'Interior, Miquel Sàmper, ha informat aquest dilluns que el dispositiu que vetllarà per la seguretat del 14-F serà de 14.200 agents -10.200 mossos d'esquadra i 4.000 agents de la policia local-. Així, el departament multiplica esforços amb 3.200 efectius més que en eleccions anteriors, assegurant, d'aquesta manera, que a cadascun dels 2769 col·legis electorals hi haurà una parella d'agents de forma estàtica. Igual que en les meses, els efectius també gaudiran de mascaretes -FFP2 i quirúrgiques-, guants i, els del torn de tarda, se'ls facilitarà un equip EPI per augmentar la prevenció en la franja horària en la qual es recomana que votin positius de covid-19 i els seus contactes estrets.

Per rebaixar també el risc de contagi, el Govern ha promès un test d'antígens a tots els membres de les meses, finalment també als segons suplents. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha detallat que aquest dilluns els membres de les meses rebran un SMS que els citarà per fer-se un test d'antígens al seu CAP. El cribratge començarà demà i s'allargarà tota la setmana fins al dia de les eleccions. En cas que no rebin aquest missatge, es pot trucar directament al CAP.

stats