Política 10/01/2017

L'ACM demana una reunió a Montoro perquè els ajuntaments decideixin a què destinen el superàvit

L'associació iniciarà el febrer a Dinamarca una sèrie de viatges internacionals per conèixer altres experiències municipals

Gerard Pruna
2 min
Els municipis catalans dissenyaran el món local de l'estat propi

BarcelonaMés reunions entre institucions catalanes i el govern espanyol. El mateix dia que el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, es trobaran aquest dimarts a Barcelona, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) demanarà formalment una reunió amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per reclamar-li que deixi sense efecte el decret llei del 2014 pel qual l'Estat decideix a què poden destinar els ajuntaments el seu superàvit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als periodistes, el president de l'ACM i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, ha explicat que sense la cotilla estatal, els mil milions d'euros de romanent que van tenir els ajuntaments catalans s'haguessin pogut destinar en un 50% a polítiques socials i ocupacionals, i la resta a actuacions concretes segons les necessitats de cada municipi. A més, ha apuntat que de cara al 2017 l'estalvi ha sigut encara més alt.

El canvi d'aquest decret serà un dels eixos d'acció de l'ACM de cara al curs que comença, i acompanya una altra reivindicació que fa temps que manté l'ACM. La derogació de la reforma estatal de la llei d'Administracions Locals (LRSAL). Aquesta revocació de la llei estatal és una demanda transversal tant del municipalisme català com de tots els partits al Congrés excepte PP i Ciutadans.

Més enllà d'aquestes reclamacions, l'ACM també prepara una sèrie de viatges internacionals per conèixer altres experiències municipals. La primera visita serà el mes de febrer a Dinamarca, però també n'hi ha previstes a Israel, França, Itàlia i Holanda.

Un estalvi del 10% en la factura elèctrica

L'ACM ha fet també balanç els resultats que ha tingut pels municipis la central de compra del món local, una figura que permet als ajuntaments estalviar en la contractació d'electricitat i gas, però també aconseguir ordinadors, vehicles i assegurances a un millor preu. Segons dades de l'ACM, l'última licitació d'electricitat -que beneficia a 676 ajuntaments- permet als ajuntaments estalviar un 10% en la factura elèctrica.

stats