Política 26/10/2012

El govern espanyol auditarà les comunitats autònomes per evitar duplicitats

L'executiu crearà una comissió que proposarà "canvis de competències, estructures i procediments" de totes les administracions. Santamaría diu que la despesa en delegacions de comunitats autònomes a l'estranger serà "indubtablement un dels punts que s'abordarà" a la comissió

Joan Faus
3 min
La vicepresidenta Saénz de Santamaría i la ministra Báñez, entrant a la roda de premsa del consell de ministres / EFE

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat aquest divendres la creació d'una comissió que preparà una "reforma integral de totes les administracions públiques" i proposarà "canvis de competències, estructures i procediments" de l'Estat, les comunitats autònomes i els ajuntaments.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta ha dit que es farà una "auditoria de dalt a baix" de totes les administracions públiques en la forma de contractar, la seva relació amb altres administracions i la prestació de serveis públics. L'objectiu de la comissió, que haurà de presentar el seu informe abans del 30 de juny del 2013, és guanyar "eficàcia", evitar duplicitats i solapaments i acabar amb "procediments que no són propis del segle XXI".

Sáenz de Santamaría ha assegurat que el govern buscarà el "major consens" possible amb partits polítics, autonomies i ajuntaments, però alhora els ha demanat "altura de mires" en aquesta revisió. "No es tracta tant de mirar el que tenim com a patrimoni, sinó que cada administració tingui la dimensió adequada i presti bé els serveis públics", ha subratllat. Ha dit que serà una "tasca ingent" però "ineludible" per tenir una administració "molt més simple, eficient i coordinada" i ha advocat per prescindir de tot allò "superflu".

La comissió tindrà quatre subcomissions. La primera d'elles buscarà "evitar duplicitats" i fomentar més coordinació entre administracions. Es farà a partir d'una "auditoria completa" de les competències de l'Estat, els ajuntaments i les autonomies. La vicepresidenta ha posat d'exemple que es podrien imprimir conjuntament i de forma centralitzada els butlletins oficials de l'Estat i les comunitats.

La segona subcomissió serà la de "simplificació administrativa". Es vol impulsar la unificació de procediments i fer-los "més ràpids i amb menys burocràcia", com per exemple que només hi hagi a tot Espanya el mateix procediment per obrir una empresa.

La tercera serà la de "gestió de serveis i béns comuns". Es volen impulsar "mètodes molt més moderns i eficients" en la contractació i adquisició de productes. Per exemple, fomentar les compres conjuntes a tot l'Estat per estalviar despeses.

Finalment, el quart subgrup farà una anàlisi en profunditat de tots els organismes públics. "Haurem de saber la tasca de tots els organismes, si són útils, si poden eliminar-se o fusionar-se", ha dit Sáenz de Santamaría. "A Espanya el que és clau és reformar el conjunt de les administracions públiques", ha subratllat.

Ha explicat que la despesa en delegacions de comunitats autònomes a l'estranger serà "indubtablement un dels punts que s'abordarà" a la comissió. "Som més eficients amb ambaixades que ens representin a tots, els ciutadans han de conèixer la despesa de recursos, on van els seus diners i amb quines finalitats", ha dit, abans d'afegir en una referència clara a la Generalitat que en el cas d'"algunes administracions amb dificultats per pagar és molt important que facin un exercici de transparència".

D'altra banda, no ha volgut valorar directament les paraules de l'expresident espanyol, José María Aznar, que va advocar dimecres per reformar l'Estat davant de l'auge del sobiranisme català. Sáenz de Santamaría ha assegurat que la seva proposta de reforma de l'Estat es basa en el fet que "cadascú sigui titular de la competència que pot exercir" i que les administracions públiques "funcionin". "Prendrem consciència del que ens costen moltes estructures. El model va funcionar molt bé per repartir riquesa i ara volem que funcioni en temps de crisi", ha destacat.

stats