Política 10/12/2015

Mas: "Hem d'exhaurir les possibilitats d'acord fins l'últim moment"

El president de la Generalitat en funcions avisa, però, que el pacte no serà a "qualsevol preu"

Núria Orriols
3 min
Artur Mas, aquest dijous, a 8TV. / ARA

Barcelona"Hem d'exhaurir totes les possibilitats de la negociació fins l'últim moment". Així de clar ha estat el president de la Generalitat, Artur Mas, aquest dijous en una entrevista a 8 al dia, en què ha assegurat que no fer-ho seria equivalent a dir als ciutadans que van votar a favor de la independència el 27-S que el seu vot no ha servit "per res". Ara bé, ha avisat que el pacte no serà a "qualsevol preu" i que els termes de l'acord han de ser "raonables".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, ha defensat que a banda de la CUP no hi ha cap altre grup al Parlament que aposti per la independència i implementar el mandat del 27-S.

En relació al pla de xoc social, Mas ha deixat clar que no es pot prometre res que després no es pugui complir. "No hi ha res més immoral que dir que faràs una sèrie de coses a la gent més vulnerable i després no poder fer-ho", ha dit, afegint que això està "molt present" en les converses per part de tots els actors. "No podem arribar a un acord i després no complir-lo al cap de tres mesos". Així, s'ha compromès a "fer tot el possible" en matèria social per millorar la situació provocada per la crisi.

Mas ha admès que és "conscient" de les limitacions que té tot això, tan per Junts pel Sí com la CUP, però ha demanat "serenitat" i que no es jutgi encara un acord que no existeix. El president de la Generalitat en funcions ha asseverat que ningú té la majoria per imposar el seu programa i que, per tant, la CUP no podrà aplicar tot el seu ideari. "Jutgem les coses pels fets i no pels prejudicis", ha demanat Mas.

Un pas enrere?

"Motius per marxar en tinc uns quants", ha dit el presidencialble de Junts pel Sí, en ser preguntat sobre si faria un pas enrere per facilitar l'acord d'investidura -la CUP ha vetat dos cops la seva figura. Ara bé, per quedar-se, Mas té "un motiu definitiu" per quedar-se: "S'ha posat preu a la presidència de la Generalitat i si l'acceptem voldrà dir que aquest procés el dirigeix la CUP, perquè si es compleix la seva condició la conclusió serà que qui mana són ells".

El president de la Generalitat en funcions ha dit que el mandat del 27-S és que aquest procés es piloti de forma compartida, d'acord amb els 62 diputats de Junts pel Sí i deu diputats de la CUP.

Un cara a cara amb Pablo Iglesias

Preguntat sobre la proposta de Podem de fer un referèndum sobre la independència de Catalunya, Artur Mas ha valorat positivament que partits de l'Estat defensin el dret a decidir dels catalans. "Com a conseqüència del que hem apretat, ja hi ha gent a Espanya que ja s'atreveix a defensar un referèndum a Catalunya", ha dit.

Ara bé, ha avisat que Podem es troba sol en relació als altres partits aspirants a La Moncloa (PSOE, PP i C's). "Podem tindrà força a Madrid perquè els altres tres entrin en la negociació?", s'ha preguntat.

En aquest punt, i emplaçat pel periodista Josep Cuní, Artur Mas ha acceptat un debat amb Pablo Iglesias sobre la situació a Catalunya.

Preacord just després del 20-D

Així s'ha pronunciat Artur Mas després que s'hagi produït la primera reunió entre Junts pel Sí i la CUP en el marc del nou model de negociació: la setmana passada les dues forces polítiques van decidir fusionar les tres taules (pla de xoc, procés constituent i ruptura amb l'Estat) per tal d'avançar en una sola cap a l'acord. Aquesta taula de negociació es reunirà cada dia fins el 22 de desembre, nou reunions que han de servir perquè hi hagi un pacte global abans que la CUP celebri la seva assemblea extraordinària el proper 27 de desembre. És a dir, el preacord arribaria just després del 20 de desembre, uns comicis que no haurien d'interferir en el contingut de la negociació.

La voluntat dels cupaires és que la proposta final del 22 de desembre ho inclogui tot, és a dir, el pla de xoc social detallat, un full de ruta cap a la independència i els passos del procés constituent d'una nova "República catalana", a més de la investidura del president de la Generalitat -principal escull negociador. Un dels compromisos que aquest dijous ha reclamat la CUP a Junts pel Sí és que s'inclogui el compromís de frenar "els processos privatitzadors" de la sanitat catalana dins el pla de xoc social.

stats