Política 11/08/2019

Ábalos, sobre la investidura: "Aquestes situacions s'acostumen a resoldre a l'últim minut"

El dirigent socialista veu "gairebé un xantatge" el dilema entre eleccions i el govern de coalició

Ara
2 min
El ministre de Foment, José Luis Ábalos, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl 23 de setembre és l'últim dia perquè hi pugui haver un president investit si es vol evitar la repetició electoral a l'Estat. Pedro Sánchez no reprendrà les converses amb els partits fins a finals d'agost i principis de setembre, de manera que jugarà a contrarellotge per posar pressió a aquells que no volen tornar a les urnes. Aquest diumenge, en una entrevista publicada a 'El País', el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha reconegut que "aquestes situacions acostumen a resoldre's a l'últim minut" quan se li ha preguntat per l'agonia del primer debat d'investidura, fracassat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tampoc sembla que hi hagi pressa a Ferraz per accelerar les negociacions de cara a un nou intent, i el secretari d'organització del PSOE ha mantingut que la via del govern de coalició, l'única que està disposada a acceptar Podem a dia d'avui, està "esgotada", que no "descartada". "És una via assajada i fracassada: va fracassar en directe", ha assenyalat Ábalos. Per al dirigent socialista "l'últim minut" pot servir perquè es "materialitzi" un acord entre el PSOE i Podem, però no perquè "canviï" la seva posició sobre la fórmula de la coalició. "Cal saber avaluar els moments, i la capacitat d'aprofitar-los diu molt de cadascú", ha apuntat, insinuant que Pablo Iglesias va deixar escapar una oportunitat en el primer debat d'investidura.

Ábalos ha rebutjat situar-se en l'escenari d'acceptar la proposta de Podem o veure's condemnat a la repetició electoral i ho ha qualificat de "gairebé un xantatge". "Volem governar amb un programa pactat amb Podem. És la nostra proposta, de moment", ha subratllat el número 3 de Ferraz, que ha apuntat que "fins ara el PSOE ha estat capaç de canviar posició", obrint-se així a una nova fórmula que no ha especificat.

L'"oportunisme" del PP

En relació a les formacions de dreta, a qui el PSOE continua demanant l'abstenció, Ábalos ha qualificat Cs de "partit extraterrestre" per no voler mantenir reunions amb el president en funcions. Sobre el PP, ha recordat que els socialistes es van abstenir perquè Mariano Rajoy pogués governar el 2016 i ha considerat que és una "tremenda hipocresia" que ara els conservadors s'oposin a fer el mateix gest. "Ara hi ha oportunisme: no pot ser que el PP només pensi en Espanya quan el benefici del PP coincideix amb el d'Espanya".

stats