06/05/2015

Albert Rivera: “A Pablo Iglesias li diuen si vol debatre amb mi, però no s’hi atreveix”

4 min

BarcelonaAls seus 35 anys, Albert Rivera, líder de Ciutadans, s’ha convertit en qüestió de mesos en l’home clau en totes les travesses electorals i en possible frontissa de futurs pactes de governabilitat al conjunt de l’Estat. Segons les enquestes, Ciutadans experimentarà un creixement exponencial a les municipals, les autonòmiques, les catalanes de setembre i, probablement, les generals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La seva candidata a l’Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, vol posar tots els impediments a la manifestació de l’ANC a la Meridiana.

Tenint en compte que és un acte electoral, jo també. A mi el que em preocupa d’aquesta manifestació és que s’utilitzi per una plataforma que està donant suport a dos partits, CiU i ERC, i estarem en plena campanya. La llei electoral diu clarament que no pots fer manifestacions amb caràcter polític en plena campanya. El problema no l’hem buscat nosaltres, sinó el senyor Mas, que ha convocat la data electoral quan l’ha convocada.

Susana Díaz en el discurs d’investidura va parlar d’un paquet de mesures anticorrupció. ¿És suficient per tenir l’abstenció de Ciutadans?

Per seure a la taula amb el PSOE dels ERO, vam posar com a condició la neteja absoluta i un pacte anticorrupció que implicava que no hi hagués cap càrrec implicat en casos de corrupció. Això vol dir que l’expresident Griñán deixi de ser senador, que ja ho ha anunciat, i que el senyor Chaves deixi de ser diputat, i de moment no ho ha deixat de ser. Si compleixen el pacte anticorrupció, si Chaves deixa el seu escó, si abaixen l’IRPF per a les classes mitjanes i si s’hi comprometen per escrit, ens podem plantejar l’abstenció.

Vostès a Catalunya sempre han viscut còmodament instal·lats en l’eix nacional. A Espanya què són? De dretes, d’esquerres, liberals?

Com a Europa. Hi ha tres grups: el socialista, el conservador i el demòcrata liberal, i nosaltres som al grup demòcrata liberal. És una família política on estan situats Ciutadans o el Partit Demòcrata americà. A Espanya li falta aquest espai. Nosaltres veiem el món des d’una perspectiva liberal però amb una sensibilitat social. Volem educació pública, sanitat pública i pensions.

Vaig veure el seu programa econòmic, comparat amb el de la FAES, i hi havia molts punts de similitud.

El PP ha fet el contrari d’aquest programa electoral. Nosaltres creiem que abaixar l’IRPF de les classes mitjanes i treballadores reactiva l’economia. En canvi, Montoro pensa que apujar-los la reactiva. Li he sentit dir que estàvem en crisi, però és que ha amnistiat els defraudadors i ha apujat els impostos a la classe mitjana i treballadora.

¿Ha vist l’informe del BBVA, sobre el fet que hi ha un finançament injust que pivota sobre les comunitats autònomes? S’ha de canviar?

També és veritat que hem tingut un atur i unes pensions desorbitades i això s’ha garantit amb la part de l’Estat, però jo li reconec que en el model actual d’Espanya s’ha de parlar per aclarir el tema de les competències i del finançament. A Catalunya en algun cas en sortiríem beneficiats, però també potser perjudicats. Actualment, el compte social té superàvit. Estem rebent 3.000 milions d’euros per pensions i atur.

Corre un vídeo que es pregunta si estan amb el carrer o amb l’elit. S’han convertit en el “Podem de dretes” que volia Josep Oliu?

Estem amb els ciutadans, que són els que et voten. Podem fa vídeos, però quan a Pablo Iglesias li diuen si vol debatre amb mi no s’hi atreveix. Amb totes les propostes contràries a l’establishment polític i econòmic, em fa gràcia que algú digui que som de l’elit. A partir d’aquí, que hi hagi gent que vol estabilitat econòmica i política per a Espanya, jo no renegaré d’això, perquè és el que demanem. Volem un canvi assenyat.

¿Vostè serà el primer català president del govern espanyol? Ho vol?

No ho sé. El meu objectiu no és ser president d’Espanya, el meu objectiu és que Espanya canviï. Si canvia perquè tenim un equip de Ciutadans governant a Espanya, serà més ràpid. Però cregui’m si li dic que el meu objectiu polític personal no és ser president del govern. Hi ha gent que està obsessionada a ser president o guanyar les eleccions.

L’altre dia em van preguntar què farà vostè i vaig dir que es presentarà a les catalanes i renunciarà a l’escó per presentar-se a l’Estat.

El que faci jo ho faré amb el meu equip i ho explicaré, no diré cap mentida. Això és una opció. Al juny, després de les eleccions de maig i quan convoquem primàries, decidirem. Jo no jugaré a dir una cosa i després faré la contrària. Quan prengui la decisió amb el meu equip de qui es presenta a Catalunya, a Madrid i a tot Espanya, ho explicarem i no hi haurà jugades. La gent sabrà a qui vota i què farà.

¿A Ciutadans li pot passar com a UPyD o com li està passant ara a Podem, que es desinfli?

Podria ser, les enquestes ho són per a les coses bones i per a les dolentes, i vull veure el resultat a les urnes. Som un projecte a llarg termini, que potser arribem en bona forma a l’any electoral, però a mi m’importa què passa l’endemà. Més que un cabreig o un estat d’ànim, som part d’un projecte que no existia a Espanya, aquesta tercera via que a Europa ja existeix. Jo sóc dels que penso que a Espanya acabarà existint.

stats