Política 22/06/2015

Rivera oficialitza la seva candidatura a presidir la Moncloa

"Com a barceloní, català, espanyol i europeu crec que puc contribuir per a una Espanya unida i diversa que inclogui tots els espanyols", ha dit en roda de premsa a Madrid

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president de Ciutadans, Albert Rivera. EFE

Madrid"Vull anunciar públicament que em presentaré a les primàries per a la presidència del govern d'Espanya per la candidatura de Madrid". Així ha oficialitzat Albert Rivera aquest dilluns que aspira a presidir la Moncloa. En una roda de premsa a Madrid, el president de Ciutadans ha confirmat la seva candidatura a les primàries del partit. Rivera ha exposat fins a sis motius del perquè de la seva candidatura a les generals. I un d'ells, "el més íntim", és "com a barceloní, català, espanyol i europeu, contribuir amb la immensa majoria per a una Espanya unida i diversa que inclogui tots els espanyols". Creu que té l'obligació de "mullar-se" i "participar perquè el parlament d'Espanya entengui que estem davant d'una nació unida i diversa". Amb aquest discurs aspira a obtenir "desenes de diputats" al Congrés en les pròximes generals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els precandidats de Ciutadans, tant a la Presidència de la Generalitat com a les generals, poden presentar els seus avals des d'aquest dilluns fins al 2 de juliol, i les votacions es faran de manera telemàtica el 2 i 5 de juliol. Els candidats a la Generalitat i els caps de llista de cada província per a les generals necessiten el 10% dels avals. Rivera, en canvi, en necessitarà menys: només un 2%, és a dir, 281 (d'acord amb l'últim cens). El president de Ciutadans ha defensat que ha rebaixat aquest llindar perquè els avals no siguin un obstacle.

La portaveu de Ciutadans al Parlament i diputada Inés Arrimadas va anunciar la setmana passada que es presentarà a les primàries per ser la candidata del partit. Per a Arrimadas, que aquest dilluns era a la primera fila de la roda de premsa de Rivera, el 27-S tenen una "oportunitat magnífica per formar un govern sensat per no trencar amb Catalunya".

Rivera considera que és una de les millors polítiques espanyoles ara per ara i que el pròxim 27-S sortiran a guanyar. Es basa en les enquestes per demostrar-ho, en què algunes ja els situen com a segona força després de CDC. De totes maneres, ara mateix no s'atreveix a fer un pronòstic de possibles polítiques de pactes "amb CiU trencada, Unió dividia i IU, Podem, Forcadas... un grup de gent que no sabem si aniran junts, separats o per torns". "Si el mapa política Espanya és molt complex, reconec que ho és molt més a Catalunya", ha dit.

Preguntat pels canvis a la Generalitat després de la sortida dels consellers d'Unió, per a Rivera "demostren que la legislatura està esgotada" i que si no han demanat eleccions és perquè ja estava anunciada la convocatòria d'anticipades.

Crítiques a l'ús de la bandera per part del PSOE

Rivera lamenta que "sigui notícia a Espanya utilitzar els símbols nacionals", després que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, fes el seu discurs com a candidat socialista a presidir la Moncloa davant d'una bandera espanyola. "Si és notícia és que alguna cosa ha fet malament el PSOE els últims anys", ha dit, recordant que "als Estats Units per utilitzar els símbols nacionals mai et diuen fatxa", ha dit.

stats