DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

El PSC s'abstindrà al mateix text favorable al dret a decidir que sí que va votar fa un any

Els socialistes catalans descarten trencar la disciplina de vot amb el PSOE i també s'abstindran en la resolució del PP a favor de la unitat de l'Estat

El coordinador de diputats i senadors del PSC a Madrid, Albert Soler, ha anunciat aquest dimecres que el Grup Socialista (PSC i PSOE) s'abstindrà en les propostes de resolució que CiU, ERC i ICV han presentat en favor del dret a decidir. Els socialistes catalans no donaran suport d'aquesta manera al text que va comptar amb el seu "sí" ara fa un any, quan van trencar per primera vegada la disciplina de vot del Grup Socialista en una resolució de CiU. També es decanten per una abstenció en el text del PP que dóna suport al govern espanyol perquè utilitzi "totes les mesures que li permeti l'ordenament jurídic per preservar la unitat d'Espanya". Els socialistes espanyols no han presentat esmenes als textos del PP, així com tampoc als de CiU, ERC i ICV, i tanquen d'aquesta manera la possibilitat de decantar el seu vot en una o altra direcció.

CiU i ERC han presentat dues propostes de resolució que recullen el text que fa un any va comptar amb el vot a favor del PSC a l'últim debat de política general. La redacció d'aleshores, que CiU ha plasmat en la seva literalitat, "insta el govern a iniciar un diàleg amb el govern de la Generalitat per possibilitar la celebració d'una consulta als ciutadans i ciutadanes de Catalunya per decidir el seu futur". ICV ha aconseguit el suport d'IU i la Cha a un altre text que demana la transferència a la Generalitat de les comptències per celebrar la consulta, en la línia del que va aprovar el Parlament. 

El PSC i el PSOE, per la seva banda, han presentat una resolució que no parla del dret a decidir i que demana una revisió del model territorial mitjançant la creació d'una subcomissió al Congrés que "faciliti el diàleg" i que redacti un "informe d'activitats i conclusions que permeti articular les oportunes iniciatives de reforma del model d'organització territorial". És la mateixa petició que el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va fer mitjançant una carta al president del Congrés, Jesús Posada, per a la creació de l'òrgan que ha de donar peu a la reforma constitucional.

Soler: "No és cap incongruència"

El coordinador dels socialistes catalans a Madrid, Albert Soler, ha defensat aquesta resolució i ha assegurat que l'abstenció respecte a la resta de propostes està encara condicionada al fet que "hi hagi algun tipus de diàleg" amb CiU, ERC i ICV, malgrat que "ara per ara encara no s'ha produït".

També ha justificat el canvi de criteri del PSC respecte a aquestes iniciatives –i especialment la de CiU– perquè "un any després" d'aquella votació "CiU no només no ha fet res perquè aquest text es posi en pràctica ni ha provocat la convocatòria de la Comissió Bilateral", sinó que "ha pres una decisió unilateral al Parlament de Catalunya que és portar una votació al Congrés", en referència a l'acord del Parlament per demanar a l'Estat la transferència de les competències per celebrar la consulta.

Per tant, segons Soler, el PSC "se sent alliberat" perquè "el compromís que van adquirir fa un any avui en dia no s'està complint". A més, ha recordat que la seva formació va arribar a un acord amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, la setmana passada, per fer una abstenció i no votar cap text que no estigui prèviament acordat. Abstenir-se en aquesta votació, ha apuntat, "no és cap incongruència".

En aquest sentit ha demanat a CiU que voti a favor de la seva proposta de resolució, perquè va en la línia del "diàleg" que demana el portaveu de la Federació a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida. "Que voti la resolució del partit socialista perquè nosaltres sí que complirem el que marca la resolució, cosa que ell no ha fet", ha dit.

Es decanta per una abstenció a la del PP

Soler també ha apuntat que a hores d'ara el més probable és que el Grup Socialista s'abstingui en la proposta de resolució del PP, que expressa el "suport" al govern espanyol perquè "segueixi adoptant, des dels principis de la defensa de l'interès general, la responsabilitat, l'estabilitat i la moderació i en l'exercici de la seva disposició al diàleg, totes les mesures que li permeti l'ordenament jurídic per preservar la unitat d'Espanya, com una nació de ciutadans lliures i iguals sotmesos únicament a l'imperi de la Llei".

Segons el coordinador dels socialistes catalans a Madrid, el seu grup es decanta també per aquesta abstenció en virtut de l'acord assolit entre PSC i PSOE la setmana passada per no donar suport a cap text que no hagi estat prèviament acordat. Per tant, "a no ser que hi hagi algun tipus d'acord la nostra intenció és abstenir-nos", i el vot a favor estaria justificat només en el cas que els populars acceptessin algun tipus d'esmena del Grup Socialista.

Vot diferenciat entre PSC i PSOE està "descartat"

Per últim, Soler ha apuntat que un nou escenari de trencadissa de la disciplina de vot per part del PSC està a hores d'ara totalment descartat. Segons ha apuntat, l'acord assolit entre els dues formacions va servir per "blindar-se davant de qualsevol tipus de trampa o provocació que alguns partits ens posen", com va ser la moció d'UPyD de la setmana passada, en què el PSC i el PSOE van votar de la mà amb el PP a favor d'un text que expressava el "rebuig taxatiu" al "pla secessionista" d'Artur Mas.