Política 29/05/2018

Albiol: "Ciutadans fa teatre, espectacles com retirar el llaç al Parlament no aporten res"

Admet responsabilitat del PP també en la fractura de la societat catalana

Xavi Tedó
4 min
Garcia-Albiol-imatge-darxiu-ARA_1355274665_2276444_1233x821

BarcelonaEl líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha carregat avui amb duresa contra Ciutadans per les últimes actuacions públiques. "Espectacles com el de retirar el llaç no aporten res. Quan van organitzar el numeret al Parlament Arrimadas no hi era, tot és teatre, escenificació, però tenen 36 diputats i nosaltres en tenim 4". "Rivera és un frívol, poc fiable. Canvia d'opinió cada cinc minuts: estava en contra de mantenir el 155 si hi havia Govern o de la cadena perpètua, però després s'hi va posicionar a favor". Albiol ha sentenciat que l'objectiu de Rivera és "destruir el PP". "Queden tres anys per al proper congrés del PP, per saber si continuaré o no al capdavant del partit. Els resultats del 21-D van ser força lamentables, vam fer una bona legislatura, però els fets del mes d'octubre van provocar que no obtinguéssim els resultats esperats", ha admès, tot i que ha deixat clar que no creu en "el vot prestat perquè ara la gent té més informació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albiol ha reconegut que li fa "pena" la situació dels consellers presos perquè amb alguns l'uneix una certa amistat, com amb Jordi Turull, però no ha volgut valorar la decisió dels jutges. "Rovira o Puigdemont han fugit, i això no ajuda", ha afegit. "La convivència no perilla amb Cs, no hi ha violència als carrers de Catalunya, però la societat està fracturada, nosaltres hi tenim responsabilitat, però sobretot en tenen els partits que han volgut trencar l'ordre democràtic i constitucional", ha conclòs. "No estic d'acord que es posin llaços grocs al Parlament, ni a les platges, i si continuem amb aquesta dinàmica, ja veurem quin turista vindrà a les nostres platges", ha afirmat Albiol, que ha deixat clar que ho evitaria a Badalona si en fos alcalde. "Per a la imatge de Catalunya, és perjudicial", ha sentenciat.

"No podem frivolitzar amb el nazisme, però els articles del president eren d'una exclusió terrible", ha afirmat Albiol sobre les qualificacions que ha rebut Torra per part de dirigents del PSOE, com Sánchez mateix, o del PP. "Jo no estic d'acord que se l'equipari amb dirigents de l'Alemanya nazi, és una barbaritat". "Si encara no han publicat el nomenament dels consellers és perquè el govern d'Espanya vol que es governi amb normalitat, ja que el conseller de Sanitat no pot ser a Bèlgica amb 800.000 persones a la llista d'espera", ha dit el líder del PP, que no ha amagat que ell hagués intervingut TV3. "Seria desitjable que hi hagués una reunió entre Rajoy i Torra, i si hagués nomenat consellers que no fossin a la presó o fora del país, ja s'haurien reunit", ha revelat. Tampoc no ha estalviat retrets a l'última proposta del Cercle d'Economia:"Està fora de la legalitat, el debat no és dotar ara la Generalitat de més competències, perquè els partits independentistes volen separar Catalunya d'Espanya i no reclamen més autogovern".

Pel que fa al seu futur polític, el líder dels populars a Catalunya ha reiterat la voluntat de tornar a ser alcalde de Badalona. "Jo vaig entrar en política per ser alcalde de Badalona i ho vull tornar a ser, però no sé si seré el candidat", ha assegurat. També ha remarcat que "això canviaria el meu rol dins del partit", amb referència a una possible sortida de la direcció dels populars. No s'ha volgut mullar sobre si prosperarà la moció de censura contra l'alcaldessa Dolors Sabater. "Per provocar aquest canvi he renunciat a l'alcaldia durant aquest any, però el PSC ha de ser qui mogui fitxa, tot i que crec que buscaran alguna excusa perquè no tiri endavant, encara que a 30 dels 34 barris es demani un canvi", ha subratllat.

"Dins del PSOE també hi ha gent que pensa que no tot s'hi val per arribar al poder"

El líder de la formació conservadora ha tornat a criticar avui la moció de censura que ha presentat el secretari general socialista, Pedro Sánchez, per fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa. "Em sembla que Sánchez no serà president perquè dins del PSOE hi ha gent sensata que creu que no tot s'hi val per arribar al poder i que no es pot pactar amb gent que vol trencar el país", en al·lusió al PDECat o ERC. "No sé si hi ha pactes secrets amb aquests partits, però en necessiten el suport i estic convençut que hi han parlat", ha afegit Albiol respecte de les acusacions de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, que el cap de setmana va assegurar que Sánchez havia parlat amb el president Torra.

Albiol considera que el líder del PSOE no tindrà prou avals perquè el "PNB no li donarà suport, perquè seria una contradicció després d'haver aprovat els pressupostos fa una setmana". "Suposo que Sánchez intentarà marcar perfil propi i tenir els seus minuts de glòria, simplement", ha afegit en una entrevista a 'El món a RAC1'. El màxim dirigent dels populars catalans ha assegurat que no té constància que el president espanyol vulgui convocar eleccions d'aquí a un any: "La seva voluntat és acabar la legislatura el 2020, però depèn dels aliats". "Rajoy no ha sigut condemnat ni sentenciat", ha afegit abans de recordar que Duran i Lleida o Mas van continuar al capdavant d'Unió o del PDECat tot i les sentències contra membres dels seus partits.

stats