POLÍTICA
Política 31/05/2014

L'alcalde d'Alcobendas ofereix incentius fiscals a les empreses que fugin de Catalunya i s'instal·lin al seu municipi

El president de la Comunitat de Madrid corregeix l'alcalde i diu que cal abaixar els impostos a qui vulgui invertir "sigui d'on sigui"

Acn
3 min

MadridL'alcalde d'Alcobendas (112.000 habitants i un índex d'atur del 14%) creu haver vist en el procés sobiranista una oportunitat econòmica per a la seva localitat, i ha ofert a les empreses amb centres de producció a Catalunya que tenen por de la "incertesa" generada pels independentistes que s'instal·lin al seu municipi a canvi d'incentius fiscals. L'oferta ha generat certa perplexitat al PP madrileny pel que pot tenir de tracte de favor. El president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, ha afirmat que malgrat que la iniciativa li sembla bé cal que la proposta no sigui "només per a empreses catalanes" i que cal rebaixar els impostos "a qualsevol" que vulgui anar a la regió a invertir, "sigui d'on sigui". Alcobendas és una ciutat industrial situada a 15 quilòmetres al nord de Madrid, on el PP té la majoria absoluta amb 15 regidors per només 5 del PSOE i 5 d'UPyD. El seu alcalde, Ignacio García de Vinuesa –que diu que se sent "tant espanyol com català" perquè tenia una àvia catalana–, afirma que ja ha rebut la petició d'alguna empresa que està situada a Catalunya de traslladar-se al seu municipi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, segons va anunciar aquesta setmana en una trobada amb premsa econòmica i va ratificar després en una entrevista a la Cadena Ser, l'Ajuntament ja negocia amb un empresari que li ha manifestat que la raó del seu trasllat "té molt a veure amb la situació que s'està plantejant d'un hipotètic futur de secessió".

Empreses "incomodes" pel procés i l'idioma a Catalunya

L'explicació, segons l'alcalde, és que el procés sobiranista ha generat un escenari "summament estressant" perquè el fet que les empreses no sàpiguen el futur que els espera fa que estiguin "incòmodes" a Catalunya. A això, segons l'alcalde, s'hi suma "l'absoluta obligació de tenir un sol idioma" i haver de "prescindir de l'espanyol", fet que ha creat "una situació que no és la ideal".

Incentius fiscals

Segons Vinuesa, "per descomptat" l'Ajuntament "no donarà res [a les empreses catalanes] diferent d'una empresa que vingués de qualsevol zona d'Espanya", però a Alcobendas aquestes empreses catalanes hi trobaran disponibles terrenys amb opció de lloguer i compra i hi trobaran "una sèrie d'incentius fiscals" en l'impost de construcció i l'IAE.

"A Alcobendas hi serien molt més lliures"

García de Vinuesa sosté que les empreses catalanes seran "molt més lliures" a Alcobendas perquè "ningú els exigirà ni que retolin en un idioma determinat ni que paguin un tribut per a un projecte" secessionista. "A mi m'agradaria que el que està passant a Catalunya fos un malson", però "jo he estat empresari molt més anys que polític" i "no puc concebre estar treballant en un territori amb aquest grau d'incertesa permanent i aquest full de ruta del govern de Mas sense tenir en compte el que pensen tants catalans per separar Catalunya d'Espanya", ha dit.

L'alcalde admet que la seva és, en part, una campanya política contra el sobiranisme. "Si podem contribuirem que hi hagi algú que s'adoni que si pensa anar endavant passi el que passi hi ha riscos que no ha mesurat, com que les empreses es plantegin que no els interessa seguir a Catalunya", afirma.

González matisa l'oferta

La campanya d'Alcobendaas per captar empreses catalanes ha generat una certa polèmica a Madrid. Tanta que el president de la comunitat, Ignacio González, va dir que ell considera positiu rebaixar impostos "a qualsevol que vulgui venir a la regió a invertir i crear riquesa i ocupació", però "sigui d'on sigui".

Segons González, crear un marc incentivador per a les inversions és summament positiu, però aquests avantatges han de ser "no només per a les empreses catalanes", sinó "per a qualsevol empresa que vulgui venir" a Madrid "per invertir i crear riquesa i ocupació".

stats