Política 29/06/2016

De Alfonso va donar "cobertura legal i jurídica" a Fernández Díaz per investigar els suposats comptes de Trias a l'estranger

El ja excap de l'Oficina Antifrau va entregar un document al ministre per fer veure que la investigació la pilotava el Sepblac

Ara
2 min
Daniel de Alfonso i Jorge Fernández Díaz, en dues fotos d'arxiu

BarcelonaLes converses gravades al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i al cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, no s'aturen. El diari Público ha difós aquest dimecres nous fragments de les gravacions, en què s'evidencia que De Alfonso va donar "una cobertura legal, jurídica", a Fernández Díaz perquè pogués investigar els comptes bancaris de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias. "Això t'evitaria que et puguin imputar que estàs torpedinant els sistemes bancaris per aconseguir això", li diu De Alfonso al ministre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És el moment en què el cap d'Antifrau, ara ja destituït pel Parlament, entrega al ministre un document que justifica el rastreig dels comptes de Trias a l'estranger perquè quedi palès que la investigació la pilotava el Sepblac, un organisme vinculat al Banc d'Espanya que té la funció de prevenir el blanqueig de capitals. Era, segons De Alfonso, una "via jurídica" per donar-li seguretat i evitar "una nul·litat futura".

Aquesta acció, apunta el diari, és il·legal i contradiu la normativa bancària internacional, perquè el Sepblac només es pot utilitzar en casos concrets, quan es tenen proves d'algun delicte de blanqueig de capitals o de terrorisme, però no es pot fer servir en sentit contrari, per trobar casos de corrupció.

Tornen a parlar de rivals polítics

En la mateixa conversa, De Alfonso i Fernández Díaz tornen a centrar-se en la figura de l'aleshores alcalde de Vic i president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal. El ministre mostra una fixació especial per les despeses de l'alcalde al capdavant de l'Ajuntament.

Després d'aquesta segona reunió, el 16 d'octubre del 2014, es van creuar més de 200 trucades entre la cúpula policial i els periodistes del diari 'El Mundo', que, quatre dies després de la trobada al despatx del ministre, van publicar la informació sobre Trias.

stats