AUSTERITAT

Alfred Bosch proposa que el Congrés analitzi i acabi amb els privilegis dels polítics

El cap de files d'ERC a Madrid reclama limitar l'ús de vehicles oficials amb conductor, els viatges en classe preferent, l'allotjament en hotels de luxe, la targeta de crèdit o les pensions vitalícies

ERC-RCat-Catalunya Sí ha presentat una iniciativa perquè el Congrés accepti crear una subcomissió parlamentària que s'ocuparia d'analitzar els "privilegis" dels que gaudeixen els càrrecs públics, així com les despeses "sumptuàries" que generen, a fi de controlar millor aquests fons i suprimir les prebendes. Es tractaria, segons la proposta registrada pel portaveu d'ERC-RCat al Congrés, Alfred Bosch, de crear un grup de treball en el si de la Comissió Constitucional que en un termini inicial de quatre mesos elevaria recomanacions sobre les "mesures oportunes de control, transparència i fiscalització "a fi d'evitar" privilegis, despeses sumptuàries i abusos en la gestió pública". L'ús de vehicles oficials amb conductor, els viatges en classe preferent per part dels parlamentaris, l'allotjament d'alts càrrecs en hotels de luxe, la targeta de crèdit de les que gaudeixen o la pensió vitalícia per expresidents del Govern i de les Cambres legislatives són algunes d'aquestes pràctiques.

L'exposició de motius de la iniciativa d'ERC-RCat assegura que l'"excessiu ús" de cotxes oficials amb conductor és una de les despeses sumptuàries "més visibles, polèmiques i indignants per a la població", una utilització que "no es justifica des del punt de vista de la seguretat" sinó tan sols per comoditat. Quant als viatges, recorda la polèmica que al seu dia va provocar l'ús d'un avió Falcon 900 per part de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero per assistir a mítings, així com la generada pels viatges en avió dels diputats en classe preferent. ERC al·ludeix igualment als espais públics reservats per a les vacances de funcionaris i militars, i cita el cas de la residència militar de Pollença (Mallorca), situada en un "lloc privilegiat amb platja privada" exclusivament per a membres de l'Exèrcit de l'Aire i les seves famílies . També ressenya aquelles despeses que haurien de ser controlades amb major rigor, com l'ús de targetes de crèdits, les dietes, la recepció de regals institucionals que "sovint excedeixen els preus raonables d'un regal de cortesia" i també els actes i convits institucionals que ocasionen despeses desproporcionades.

Amb aquests antecedents, el portaveu d'ERC-RCat proposa crear a la Comissió Constitucional una subcomissió integrada per 16 diputats (cinc del PP, cinc del PSOE, dos d'IU-ICV-EUiA-Cha, un del PNB, un altre d'UPyD i dos del Mixt, on estan integrats els republicans catalans). La seva missió consistiria en estudiar quins privilegis i despeses de polítics i alts càrrecs s'han de suprimir, així com proposar mesures de "control, transparència i fiscalització" que evitin abusos en la gestió pública.