DRET A DECIDIR
Política 05/03/2013

Rubalcaba admet que "és difícil" oposar-se al dret a decidir "en termes democràtics"

El líder del PSOE recorda que en democràcia "hi ha coses que un no pot decidir directament", i reitera que el PSC no és un partit independentista

Acn
2 min
El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, la setmana passada al Congrés.

MadridEl líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha admès aquest dimarts que "és difícil" oposar-se al dret a decidir "en termes democràtics", però ha assegurat que en democràcia hi ha coses que "un no pot decidir directament", perquè "en el fons", el dret a decidir és "el dret a reclamar la independència". El secretari general dels socialistes espanyols considera que els ciutadans "ja van votar el dret a decidir quan van votar els seus estatuts", i cal respectar les "regles" que ha establert la democràcia per exercir aquesta potestat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba ha fet aquestes manifestacions en un esmorzar informatiu a Pamplona, on ha admès que Catalunya "no se sent representada a Espanya", fet que exigeix una "revisió constitucional" que remarqui les "singularitats" i doni "garanties". Per aquest motiu, ha apostat per "seure" i parlar "de manera limitada" sobre la reforma de la Carta Magna, "per resoldre el tema territorial i la crisi política". "Hauríem de ser capaços d'il·luminar un projecte compartit que té a veure amb un model territorial revisat on tots els espanyols se sentin realitzats", ha dit.

Respecte al dret a decidir, Rubalcaba ha volgut deixar clar que el PSC no és una formació independentista, i dir el contrari −ha apuntat, en referència a algunes manifestacions de membres del PP d'aquest cap de setmana− "és tan fals com dir que Bárcenas no treballava al PP". En aquest sentit, ha recordat que els socialistes catalans defensen "la posició majoritària a Catalunya", igual que el PSOE defensa la "majoritària a Espanya". En tot cas, ha recalcat que el PSOE i el PSC comparteixen tres eixos bàsics: que són socialistes, la voluntat inequívoca de treballar junts i que "tots dos treballen perquè Catalunya i Espanya convisquin com ho han fet durant segles".

En aquest marc, ha admès que "és molt complicat" justificar l'oposició al dret a decidir i dir a un ciutadà que no té aquest dret, però ha afirmat que "a la pràctica, la democràcia és la llibertat d'opinar en un sistema de regles pactades", i, per tant, "hi ha algunes coses que en democràcia un no pot decidir, almenys, directament", com per exemple "els impostos". En aquest sentit, ha recordat que el dret a decidir es fa dins de les normes i els espanyols l'exerceixen "quan votem els nostres estatuts".

stats