Publicitat
Publicitat

FINANCES PÚBLIQUES

El Govern limitarà el dèficit més enllà del que obliga l'Estat, però no regularà el deute

L'executiu central incorpora a la seva llei d'estabilitat pressupostària sancions per a qui no compleixi i requerirà informes previs a l'aprovació dels comptes autonòmics

La primera llei que esperen aprovar els governs d’Artur Mas i de Mariano Rajoy serà la mateixa, la llei d’estabilitat pressupostària de les respectives administració –la Generalitat fins ara només ha impulsat pressupostos i modificacions de lleis. Els dos executius busquen complir amb els principis establerts a la Unió Europea, donar confiança als mercats i evitar excessos pressupostaris que provoquin dificultats econòmiques com les actuals. Aprovant una llei pròpia, el Govern també espera blindar "la seva autonomia financera".

Els detalls de cada llei, però, diferiran bastant. Per una banda, la Generalitat fixa un dèficit màxim més restrictiu del 0,14% enfront el 0,4% que limita l'Estat, i preveu assolir-lo el 2018 enlloc del termini del 2012 de la llei espanyola. Madrid, però, prepara un articulat més complex que també posi el punt de mira en el deute i en els mecanismes per garantir-ne el compliment. Requerirà també informes a les comunitats autònomes i les grans ciutats abans d'aprovar els seus pressupostos, durant la seva execució i un cop liquidats, per controlar els nivells de dèficit i deute.

Podeu llegir la informació, amb les dades de l'anàlisi comparativa, a l' ARA PREMIUM.

RE

Més continguts de