Política 31/08/2017

Elisenda Alamany: "Les forces independentistes estan centrades a gestionar l'endemà de l'1 d'octubre"

La portaveu de Catalunya en Comú insisteix que l'1-O "no és gaire diferent del 9-N"

Ara
3 min

BarcelonaLa coordinadora de comunicació de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, ha expressat els seus dubtes respecte al referèndum i ha criticat que les forces independentistes estan "més implicades en la gestió de l'endemà de l'1 d'octubre" que no pas en l'articulació d'una votació amb garanties que "apel·li a la majoria de ciutadans" que volen decidir el futur de Catalunya. En una entrevista amb Antoni Bassas a l'ARA, Alamany ha assegurat que la consulta que proposa el Govern "no té prou garanties per materialitzar el resultat que en surti" i que "no és gaire diferent del 9-N", tret de l'escenari de confrontació amb l'Estat. "Serveix per sacsejar la 'bunquerització' del PP? Sí. És la solució definitiva per a Catalunya? No", ha sentenciat de manera taxativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A parer d'Alamany, el referèndum necessita "elements de desobediència" i alhora "garanties jurídiques" que assegurin l'aplicació dels resultats. Una qüestió, la de la cobertura legal, que el Govern vol bastir amb la llei del referèndum. "De moment només s'han fet anuncis sobre lleis", ha constatat. Qüestionada per la possibilitat que s'aprovi en el ple de la setmana vinent, Alamany ha contestat: "Si s'aprova, en parlarem", i ha insistit en la necessitat d'uns "poders jurídics que diguin que això que s'està fent tindrà una materialitat".

Per aquest motiu, encara és una incògnita si els ajuntaments liderats pels comuns, com el de Barcelona, liderat per Ada Colau, cediran espais municipals perquè es posin les urnes. "L'Ajuntament de Barcelona no serà un impediment si es protegeixen els funcionaris", ha reiterat Alamany, tal com ja ha explicat Colau últimament. Tanmateix, la portaveu de Catalunya en Comú ha assegurat que no li consta que els ajuntaments hagin rebut cap "requeriment formal" per part del Govern i ha assenyalat que l'executiu ha de "determinar com es concretarà" l'estructura del referèndum i el que es demana als consistoris. Tal com va explicar l'ARA, els contactes que ha fet l'equip de Puigdemont han sigut informals amb alcaldes perquè triïn els coordinadors municipals de l'1-O.

Davant d'aquestes incerteses, Catalunya en Comú ja va decidir tornar a reunir la coordinadora el dia 9 de setembre per prendre la decisió definitiva sobre si crida o no a la participació l'1 d'octubre, que després ratificaran les bases en una consulta els dies 12, 13 i 14. En una passada reunió de l'òrgan del partit, tal com ha recordat Alamany, els comuns van decidir que entenien la jornada com un acte de "mobilització" però que no li reconeixien el caràcter vinculant.

"Volem un país nou"

Alamany, que s'ha manifestat públicament com a independentista, ha recordat que va votar sí-sí en el procés participatiu del 9-N i ha assegurat que anirà a la manifestació de l'Onze de Setembre "com una crida a la democràcia", com també ho faran altres representants dels comuns. La portaveu de la confluència ha assenyalat que el seu espai "vol un país nou" i que la seva "prioritat és el referèndum". En aquest sentit i preguntada per la dependència o no de Podem de l'estat espanyol, la portaveu de Catalunya en Comú ha subratllat que el seu projecte és "autònom" i que no està supeditat a Podem. Ara bé, ha admès que si hi hagués un govern de Pablo Iglesias "hi hauria un referèndum a Catalunya".

Alamany ha criticat que el Govern actual no estigui treballant per un procés constituent i ha recelat de les polítiques que ha implementat el departament d'Economia, liderat per Oriol Junqueras. "ERC ha de decidir si és una força progressista o no", ha apuntat, i ha afegit: "Jo crec que fa una política continuista de la feina que ha fet Convergència els últims anys".

stats