Política 08/09/2017

"Ara comença el mambo!": l'anunci de la CUP (amb truita inclosa) per a la recta final del Procés

Joan Coma surt trencant un ou, en al·lusió a la frase per la qual va ser investigat per sedició

Ara
2 min

BarcelonaAmb la llei del referèndum i la llei de transitorietat aprovades, la CUP creu que "ara comença el mambo", la recta final del Procés. Almenys això és el que diuen en el nou anunci que han presentat aquest divendres i que és la segona part de la famosa 'pel·lícula' que van publicar abans de les eleccions del 27-S, en què una furgoneta simbolitzava el Procés. El vehicle torna a ser el fil conductor del vídeo, que aquest cop té un altre protagonista: el regidor de Vic, Joan Coma, trenca un ou per fer una truita, una al·lusió directa a la frase que va dir en un ple i que el va portar a declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional per sedició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si fa dos anys van entonar el lema 'Anaven lents perquè anaven lluny', aquest cop els cupaires passen a l'acció. Ja llavors van utilitzar la metàfora que la furgoneta espatllada era el Procés. Deien, aleshores: "Alguna cosa s'ha trencat". El vídeo de fa dos anys, amb to irònic, llançava un dard enverinat contra CDC, simbolitzat com un cotxe més potent i veloç que s'ofereix a remolcar-los: "És que no anem al mateix lloc. I, a més, no has passat la ITV". Tampoc faltaven les referències contra les polítiques d'austeritat de la 'troica' i el caràcter retrògrad del govern espanyol, un altre automòbil potent que té com a destinació final "Madrid 1978".

En el vídeo que han publicat dos anys després -realitzat també per la productora Metromuster-, la furgoneta s'estimba per un penya-segat, en una al·legoria a la fi del 'processisme', ara que ja s'han aprovat les lleis del referèndum i de transitorietat. La furgoneta l'empenyen els exdiputats David Fernàndez i Quim Arrufat, juntament amb la diputada Gabriela Serra, que en el primer vídeo feia de mecànica i provava d'arreglar el motor espatllat del vehicle. També hi apareixen Eulàlia Reguant i Anna Gabriel. És ella qui pronuncia la frase que dona nom al vídeo: "Ara comença el mambo!"

Ara bé, l'aparició estel·lar la fa el regidor de la CUP a Vic Joan Coma, que hi surt trencant un ou i fent una truita, en una al·lusió directa a la frase que va dir en un ple municipal i per la qual va haver de declarar davant del jutge per sedició.

El vídeo acaba amb diverses frases que fan referència al llarg procés polític per arribar fins a l'aprovació de les lleis de desconnexió. Per exemple, s'hi cita Antonio Machado ("Caminante no hay camino") o Frank Kafka ("El procés és el càstig").

stats