Política 18/01/2021

Aragonès demana millorar la "coordinació" entre JxCat i ERC al govern en funcions

És partidari de fer "ajustos" malgrat que recorda que el marge de maniobra és limitat

Quim Bertomeu
4 min
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, aquest dilluns.

BarcelonaUna de les derivades de l'ajornament electoral del 14-F –si és que es manté i els tribunals no l'acaben tombant– és que s'allargarà la interinitat del Govern. Davant d'aquest escenari, el vicepresident de l'executiu en funcions de president, Pere Aragonès, s'ha proposat intentar que millori la "coordinació" entre els dos socis de l'executiu, ERC i JxCat, després d'una legislatura marcada per les discrepàncies. "Hem de fer un pas endavant i millorar els mecanismes de coordinació", ha dit en una trobada digital organitzada per Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El també coordinador nacional d'ERC considera que s'haurien de fer "ajustos", tot i que no els ha precisat, i ha promès que qualsevol pas en aquest sentit s'hauria de fer per "consens" dels dos partits. "Si aquesta situació s'allarga perquè s'han traslladat les eleccions al 30 de maig, és evident que, a partir de l'experiència viscuda, s'han de fer els ajustos que calgui", ha explicat. En una compareixença posterior, la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, també ha parlat de "refer" l'acord de govern entre els dos partits per "milorar la governança interna" de l'executiu. Tampoc ha posat cap exemple concret, però ha criticat que hi ha membres dels partits que formen part del Govern -en alusió a JxCat- que "es dediquen més a fer campanya que a prioritzar les necessitats de la ciutadania".

Fonts republicanes consultades per l'ARA expliquen que el que ha volgut fer el vicepresident és una "reflexió" sobre el moment actual del pacte de govern. És a dir, que amb la prolongació de la legislatura l'executiu català durarà uns mesos més del que estava previst i s'haurà d'abordar com mantenir "el colideratge i la codecisió" dels dos socis. Un dels objectius del partit d'Oriol Junqueras és que les discrepàncies habituals en una precampanya electoral, que ara s'allarga quatre mesos, no distorsionin el funcionament de la Generalitat.

El temps que ha passat des de que van inhabilitar Quim Torra el 28 de setembre passat fins ara no ha estat fàcil al Govern. S'han visualitzat discrepàncies sobre les mesures a prendre contra la pandèmia, però també sobre el rumb estratègic del Procés o les relacions que cal tenir amb l'Estat. Amb les paraules d'aquest dilluns d'Aragonès, ERC busca que les relacions amb JxCat d'aquí al 30 de maig es mantinguin en un fluïdesa raonable per poder tancar la legislatura sense massa sobresalts.

La rèplica de JxCat

Preguntada per aquesta qüestió, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha demanat a Aragonès que "concreti" els termes que vol revisar de l'acord de governabilitat, asseverant que no es pot pronunciar sobre "una proposta que no existeix". Artadi ha dit que no és una qüestió de "crear comitès" sinó de "voluntat política" i "empatia", admetent que les diverses "picabaralles" que hi hagut des dels darrers temps a l'executiu de la Generalitat. Això sí, la portaveu de JxCat també ha volgut deixar clar que Aragonès no és president després de la inhabilitació de Quim Torra sinó el "coordinador" del Govern -informa Núria Orriols-.

El marge de maniobra

El principal problema que té el Govern ara mateix si vol fer cap canvi és que, des que el president Quim Torra va ser inhabilitat i va entrar en funcions, té el marge de maniobra molt limitat. Per exemple, Aragonès s'ha convertit en el cap visible de l'executiu però no té les funcions que tindria un president de ple dret, ja que no pot cessar ni nomenar nous consellers. Per tant, qualsevol canvi no podria tocar en cap cas la composició del consell executiu.

Aragonès ha recordat aquesta limitació de les seves funcions, però ha reivindicat que aquest fet no el farà "defugir" de les seves responsabilitats. També ha criticat veladament que Torra i el seu partit, JxCat, no volguessin convocar eleccions al mes d'octubre abans que se certifiqués la inhabilitació. "Jo era partidari que es convoquessin eleccions a l'octubre [del 2020] i evitar-nos aquesta situació", ha resumit.

Pel que fa a les relacions entre JxCat i ERC, també s'ha pronunciat sobre com hauria de ser el govern que surti de les pròximes eleccions. Aragonès ha insistit en constituir un executiu de "front ampli" en què no només hi siguin els dos actuals socis, sinó que també s'hi sumin la CUP i els comuns. Aquest dilluns, en una entrevista amb l'ARA, l'exdiputat d'ERC al Congrés Joan Tardà també defensa que un executiu amb només la presència dels dos socis seria "un fracàs".

"Responsabilitat"

Malgrat els dubtes que generen els recursos als tribunals, Aragonès ha defensat que l'ajornament electoral té cobertura legal i ha demanat "responsabilitat" a tots aquells partits que sospesin o ja hagin decidit impugnar-lo, com el cas de la Lliga Democràtica. El vicepresident ha argumentat que calia posposar els comicis perquè els pròxims dies "seran molt difícils des del punt de vista sanitari" i no era recomanable citar a les urnes més de cinc milions de catalans. Per a ell, el precedent de l'ajornament de les eleccions basques i gallegues de l'abril del 2020 –que es van acabar celebrant al juliol– és un motiu més que suficient per ajornar les catalanes sense problemes: "En el cas gallec i basc i ningú es va atrevir a qüestionar-ho ni a posar en dubte".

El coordinador d'ERC també ha repassat altres temes d'actualitat, entre els quals les paraules del vicepresident del govern espanyol i líder de Podem, Pablo Iglesias, sobre els líders polítics catalans exiliats. Aragonès celebra que Iglesias aposti perquè aquests líders puguin tornar a les institucions, però li ha reclamat que prengui mesures perquè les seves paraules tinguin "conseqüències".

stats