Política 06/05/2019

Aragonès respon a Puigdemont: "Seria un error buscar l'enemic en l'independentista que té al costat"

El vicepresident de la Generalitat insta Pedro Sánchez a reunir-se amb Junqueras a Soto del Real

Ara
3 min
Aragonès respon Puigdemont: "Seria un error buscar l'enemic en l'independentista que té al costat"

BarcelonaEl vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha respost aquest dilluns a l'expresident Carles Puigdemont, a qui ha advertit que "seria un error buscar l'enemic en l'independentista que té al costat". Les paraules del també conseller d'Economia responen als retrets que l'expresident va etzibar dissabte en el programa 'Preguntes freqüents', de TV3, en què posava en qüestió la protecció dels drets dels diputats a l'exili per part de la mesa del Parlament, encapçalada pel republicà Roger Torrent. "Tornar a recuperar debats d'ara fa un any amb la voluntat d'utilitzar-los en campanya electoral seria un error", ha retret a Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Enmig del terrabastall sobre la resolució que aquest dilluns es coneixerà respecte a les candidatures de Puigdemont, Comín i Ponsatí a les eleccions del 26-M, Aragonès ha afirmat que la situació és una "prova més de la parcialitat de la justícia espanyola". "Impedir de forma barroera" la participació dels tres candidats de JxCat, ha considerat, "ha fet envermellir el mateix Estat".

El dia que es dona el tret de sortida a les trobades del president en funcions, Pedro Sánchez, amb els líders de les principals formacions de l'Estat –la primera, aquest migdia, amb el cap de files del PP, Pablo Casado–, el vicepresident català ha instat el líder socialista espanyol a reunir-se amb Oriol Junqueras a la presó de Soto del Real. "Els espanyols van escollir Sánchez per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya, i els catalans vam triar Junqueras", ha dit, i ha reiterat la necessitat d'una trobada entre tots dos líders, tot i que també ha manifestat dubtes en aquest sentit: "No sé si es veurà amb cor de fer-ho, perquè això implicaria reconèixer el ridícul de la presó preventiva".

En aquesta línia, i sobre la possibilitat d'habilitar intermediaris alternatius per part d'Esquerra Republicana, Aragonès ha admès que "d'interlocutors n'hi pot haver diversos", i ha afegit que "qui vulgui parlar amb el partit de qüestions fonamentals" haurà d'anar a Soto del Real a entrevistar-se amb Junqueras, que, ha exposat, "és el líder de la formació". "M'agradaria pensar que hi ha voluntat de trobar una solució", ha indicat, malgrat reconèixer que aquesta possibilitat "encara està molt lluny". No obstant això, el vicepresident del Govern ha explicat que la setmana vinent preveu "recuperar les negociacions" amb la Moncloa i, en principi, amb la seva homòloga a l'executiu espanyol, la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo.

Ernest Maragall, Marta Vilalta i Diana Riba

Diàleg i pacte per un referèndum pactat

Al juliol farà un any que ERC va posar negre sobre blanc en el seu nou full de ruta que consagra l'aposta pel diàleg i la negociació amb l'Estat amb l'objectiu d'aconseguir un referèndum sobre la independència que pugui ser reconegut internacionalment. Els republicans han celebrat aquest dilluns que les altres formacions polítiques i també les entitats sobiranistes vagin fent les seves pròpies reflexions internes. "Quan tots els actors hagin fet aquesta reflexió podrem traçar l'estratègia conjunta per guanyar el país que tots anhelem", ha apuntat en roda de premsa la portaveu republicana, Marta Vilalta.

"Trobem punts coincidents com el de seguir sumant, fer una aposta democràtica per la via pactada, dialogada i pel referèndum", ha explicat Vilalta en referència a les propostes que l'assemblea de l'ANC va aprovar aquest passat cap de setmana i del nou document de la CUP que aquest dilluns ha avançat l'ARA. Vilalta no ha posat el focus en les coses que els separen -la CUP prioritza la desobediència civil abans de tornar a plantejar un referèndum i l'ANC vol una nova DUI si l'independentisme supera el 50% dels vots en unes eleccions al Parlament- i ha insistit que avui el referèndum és l'element que genera més consens a Catalunya.

stats