Política 05/06/2019

UPN obre la porta a una abstenció que podria ser clau per investir Sánchez

En la jornada de trobades amb el rei, Compromís exigeix que es millori el finançament autonòmic

Germán Aranda
3 min
Mazón, aquest dimecres, saludant el Rei Felip VI

MadridEl candidat a la presidència navarresa d'UPN, Javier Esparza, ha obert la porta aquest dimecres a "explorar possibilitats perquè a Espanya no prenguin decisions ni siguin decisius els independentistes bascos i catalans" després de la seva trobada amb el rei Felip VI per abordar la investidura. Malgrat que no ha volgut entrar en detalls sobre aquesta "exploració", es referia clarament a una possible abstenció del seu partit que podria ser clau per a la investidura de Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Paral·lelament, la coalició navarresa Navarra Suma, formada per UPN, el PP i Ciutadans, que va guanyar les eleccions autonòmiques, ha de negociar la formació d'un govern autonòmic després que el PSOE frenés l'opció d'un govern socialista amb abstenció d'EH Bildu. "El que és bo per a Navarra és bo per a Espanya", ha insistit Esparza, que no ha volgut entrar en detalls de si el que estava plantejant és oferir una abstenció a Sánchez a canvi que afavoreixi la governabilitat de Navarra Suma a nivell autonòmic, una hipòtesi plantejada insistentment pels periodistes en les seves preguntes.

El diputat d'Equo Juan López de Uralde ha assegurat que la coalició Unides Podem, de la qual forma part el partit ecologista, no donarà suport a la investidura de Sánchez si no entren en un govern de coalició. "Si no s'arriba a un acord amb Unides Podem per un govern de coalició, no donarem suport a la investidura", ha dit el representant ecologista, que demana que els temes ambientals "tinguin molt més pes institucional" i ha reconegut que ha parlat sobre això amb el rei.

En el primer dia de consultes dels partits amb el rei per abordar la investidura, el diputat de Compromís, Joan Baldoví, també ha comparegut després de la seva trobada i ha defensat que un nou acord de finançament autonòmic és "fonamental" i "una línia vermella" pel seu suport a la investidura de Pedro Sánchez, malgrat que s'ha mostrat convençut que podran ajudar a la "governabilitat d'un govern progressista".

Baldoví ha apostat pel "diàleg" amb l'independentisme català i ha expressat que, en la conversa amb el rei, li ha manifestat el seu desig que, "amb la conformació dels governs regionals, es relaxi la tensió" entre independentistes i unionistes espanyols. "No pot ser que els valencians ens haguem d'endeutar per prestar els mateixos serveis", ha dit Baldoví.

El diputat del Partit Regionalista Càntabre, José María Mazón, ha comparegut aquest dimecres al matí després de ser el primer en reunir-se amb el rei Felip VI i ha recordat la importància d'un AVE que connecti Madrid amb Cantàbria per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez. Altres inversions en infraestructures i "no donar concessions a l'independentisme que puguin posar en perill la unitat d'Espanya" són les altres condicions que ha posat Mazón, que creu que "és important tenir un govern estable que no pugui entrar en crisi passats uns mesos".

La trobada amb el rei ha durat poc menys de mitja hora i s'ha desenvolupat en un to "cordial". Mazón ha xifrat en 1.000 milions la inversió per a l'AVE i ha demanat també un estudi per a un nou ferrocarril al front del Cantàbric. Els regionalistes ja han parlat amb representants del PSOE –"Ja saben el que volem, no és nou", segons ha recordat Mazón– i ara esperen la trucada del candidat a la investidura, o sigui de Pedro Sánchez, per abordar les condicions de la investidura. "No és cap xantatge, demanem justícia i el mateix que la resta, coses totalment assumibles", ha dit Mazón.

stats