Política 29/08/2018

Rivera i Arrimadas retiren llaços grocs a Alella: "És el que hauria d'estar fent l'Estat"

El president de Cs diu que "no és legal ni legítim" exhibir estelades a l'espai públic

Ara
4 min

Barcelona[VÍDEO: imatges gravades per l'ACN]

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de Ciutadans, Albert Rivera, i la cap de l'oposició al Parlament, Inés Arrimadas, s'han implicat en la campanya del seu partit per retirar llaços grocs de l'espai públic i ells mateixos han retirat la simbologia que hi havia en unes baranes a la localitat d'Alella (Maresme). Uns dies després que els Mossos d'Esquadra identifiquessin diverses persones que arrencaven llaços –fet que ha desembocat en una picabaralla pel paper de la policia catalana i que el ministeri de l'Interior vol abordar en una Junta de Seguretat–, els màxims dirigents del partit taronja han convocat els mitjans de comunicació per fer aquesta acció. Després de retirar-los, diverses persones s'han acostat al mateix lloc per tornar-los a col·locar.

En declaracions als periodistes, Rivera ha insistit que el seu partit ha començat una campanya per "netejar" els carrers i places dels llaços grocs. "Això ho hauria d'estar fent l'Estat i no està fent la seva feina", ha retret Rivera al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El líder de Ciutadans, a més, ha criticat que el govern de Quim Torra no es dediqui a "garantir la convivència i la neutralitat de l'espai públic". De fet, el líder de Ciutadans s'ha queixat que hi hagi, també, estelades a l'espai públic. "És la bandera de diversos partits polítics", ha anotat el president de Cs, que ha apuntat que "això no és legal ni legítim". "Perquè l'espai públic sigui de tots, no hi pot haver símbols ideològics", ha defensat Rivera.

Al president de Ciutadans, Albert Rivera, l'agressió a una dona que retirava llaços grocs de les tanques que envolten el Parc la Ciutadella "li recorda" la que van patir dos guàrdies civils i les seves parelles a Altsasu, per la qual hi ha vuit joves a la presó. Per a ell, l'atac a la Ciutadella és una "pallissa en tota regla amb agreujant ideològic". "Més clar, l'aigua", ha dit en una entrevista a 'Espejo público', en què ha criticat que líders independentistes ho qualifiquin de "baralla", i ha dit que el mateix va passar amb els fets d'Altsasu, en què els acusats "parlaven de baralla de bar". "Si retires llaços grocs i et diuen estrangera de merda i et donen una pallissa davant els teus fills, hi haurà qui ho vulgui justificar, però jo en soc incapaç", ha manifestat.

Rivera, que assegura que la denúncia de l'agredida té un agreujant ideològic, en culpa el Procés i assegura que durant anys els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont "han negat la fractura social" i que ara es veuen "davant el mirall i s'adonen del que han provocat".

Ciutadans ha explicat que, segons el relat de l'agredida, hi va haver una discussió sobre els llaços grocs prèvia a la baralla. L'agressor hauria increpat la dona per treure llaços grocs i el marit de la dona li hauria dit que tant dret tenien a posar-los com a treure'ls. Tanmateix, aquesta versió es contradiu amb la denúncia del presumpte agressor.

Sobre aquest incident, pel qual Cs ha convocat una manifestació aquesta tarda, n'ha parlat també el president del PP, Pablo Casado. En declaracions als mitjans, ha subratllat que "cal plantejar-se si s'ha d'actuar contra els que posen llaços" i ha advertit que si la conselleria d'Interior "continua donant instruccions als Mossos d'Esquadra" per actuar contra els que els retiren, el PP instarà la fiscalia a prendre accions.

Arrimadas, contra TV3

D'altra banda, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha criticat TV3 per "sortir ràpidament" a desmentir que l'agressió es produís per una motivació ideològica. "Estaven traient llaços grocs. ¿Com pot ser que la televisió pública sortís el mateix dia a negar els motius polítics?", ha denunciat. Arrimadas, que ha culpat "el nacionalisme" dels actes violents, ha reiterat que "ocupar l’espai públic amb símbols polítics és un atac a la llibertat de les persones que no comparteixen aquesta ideologia”.

Proposa "un ple de convivència" per "condemnar la violència" i aposta pel diàleg. Tanmateix, carrega contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per distingir entre espanyols que viuen a Catalunya i catalans. Assegura que ha parlat amb ell per telèfon "per reconduir la situació a Catalunya", però diu que no farà reunions formals "en una seu on s'està excloent la meitat de la població catalana" i que no donarà "normalitat" a algú que ha dit que "s’ha d’atacar l’Estat". A més, acusa Torra de no ser prou actiu al Parlament, que considera tancat des del juny. A més, insisteix a demanar un requeriment per a Torra perquè digui si "complirà amb l’ordenament jurídic" i si "governarà per a tots els catalans", ja que considera que ja hi ha hagut un acte de desobediència al Parlament.

Allunyar Ciutadans del PP

Preguntada per la ideologia del seu partit, Arrimadas ha tret ferro a l’eix esquerra-dreta, després de considerar la pregunta "sobrera". "El PP és dreta, és conservador i té un líder conservador. Ciutadans és un partit liberal, demòcrata i progressista", ha assegurat. Encara que a Catalunya considera que no s'entén, defensa que a Europa sí i explica que "beu de dos corrents: el socialdemòcrata i el liberal". "La ideologia és evident", ha afegit.

Manuel Valls i la formula contra "la comparsa del separatisme"

Arrimadas s'ha mostrat optimista amb Manuel Valls, que haurà de decidir en els pròxims mesos si es presenta a les eleccions municipals de Barcelona per Ciutadans. "Ell va dir que estava molt animat", explica Arrimadas, que diu que si accepta encara no saben quina formula faran servir, però que està segura que trobaran "la fórmula guanyadora" perquè "Barcelona no pot continuar amb Colau i la comparsa del separatisme". "Vuit anys de Colau i polítiques nacionalistes serien nefastes per a Barcelona", ha afegit.

El PSC acusa Cs, el PP i l'independentisme de fer servir políticament els llaços grocs

El president del PSC Barcelona, Jaume Collboni, ha acusat aquest dimecres tant Cs i el PP com els partits independentistes de fer servir el conflicte dels llaços grocs com a "arma de distracció massiva política". En aquest sentit, Collboni ha criticat que els responsables polítics tractin aquesta confrontació "en benefici dels seus interessos electorals", segons ha recollit l'ACN.

Collboni ha apuntat que "el conflicte dels llaços grocs" no és més que un "conflicte de convivència" i en aquesta línia ha declarat que "al final no s'acaba parlant dels problemes reals que tenen els ciutadans catalans". En aquest sentit, el socialista ha subratllat que el preu del lloguer dels habitatges, la inseguretat, el civisme o l'inici del curs escolar són el que hauria de "preocupar extraordinàriament" els líders polítics.

stats