Política 31/07/2018

Artadi demana "passos endavant" a Sánchez amb l'autodeterminació però admet que cal un "punt de paciència"

El Govern assegura que no ha arribat "cap oferta de Felip VI per dialogar ni mitjançar"

Ot Serra / Marc Toro
3 min
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, en roda de premsa a la Generalitat

BarcelonaEl Govern encara la reunió de la Comissió Bilateral d'aquest dimecres a la tarda (16.30 hores a la Sala Tarongers del Palau de la Generalitat) amb la qüestió del dret d'autodeterminació sobre la taula, tot i que amb poques esperances que el govern espanyol satisfaci les aspiracions de l'executiu català. En la roda de premsa posterior al consell executiu, la portaveu, Elsa Artadi, ha demanat a Pedro Sánchez que faci "passos endavant" i ha assegurat que el Govern continua esperant quina és la seva proposta per a Catalunya. Tot i la petició, la consellera de la Presidència ha reconegut que cal "un punt de paciència" perquè és un tema que "no se soluciona en un dia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Artadi, però, ha donat per bo el missatge de Puigdemont en què avisava que s'havia exhaurit el "període de gràcia" de Sánchez i ha subratllat que la Moncloa encara no ha passat "de les paraules". "Si el tarannà més dialogant no es transforma en res i a la pràctica l'aproximació del govern espanyol és la mateixa amb Sánchez que amb Rajoy, no té gaire sentit", ha apuntat Artadi, que ha recordat que es va donar suport a la moció de censura per explorar un govern "diferent" que "volia resoldre políticament una situació que és política".

El Govern és conscient que hi ha "reticències" i que la "distància és gran" entre les dues administracions sobre la qüestió catalana, i és per això que la Generalitat vol veure si hi ha "marge per treballar" amb la Moncloa. Artadi ha insistit que la Comissió Bilateral serà una bona oportunitat per palpar la predisposició del govern espanyol i ha deixat clar que és Sánchez qui té la pilota a la seva teulada. A propòsit de l'estabilitat de la governabilitat a l'Estat, Artadi ha assegurat que pot quedar "en entredit" en funció de la resposta que tinguin "els propers dies" en relació a l'autodeterminació i de com comenci el nou curs parlamentari al Congrés.

Acords i propostes a la tardor

En aquest sentit, Artadi ha situat la tardor com a horitzó temporal en què el Govern espera propostes en ferm de la Moncloa, tant sobre la qüestió del referèndum –al qual ha reiterat que l'executiu català "no pot renunciar"– com a temes competencials que s'abordaran a la Comissió Bilateral. En aquest sentit, la consellera ha apuntat que la intenció de la reunió d'aquest dimarts, que ha assegurat que es preveu llarga, és la calendarització i la constitució de grups de treball que puguin començar a enfilar acords i materialitzar-los a partir de la segona trobada de la Comissió Bilateral, que hauria de tenir lloc a la tardor.

El conseller d'Exteriors, Ernest Maragall, presidirà la reunió i estarà acompanyat d'Artadi i el conseller d'Economia i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, pel que fa a la delegació catalana. També hi seran presents la secretària d'Acció Exterior, Mercè Salvat; el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell; el director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve, i el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Aleix Villatoro. La delegació espanyola estarà encapçalada per la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i comptarà també amb els secretaris d'estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez; d'Hisenda, Inés María Bardón; d'Infraestructures, Pedro Saura, i de Relacions amb les Corts, José Antonio Montilla. A més, també hi haurà la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i el secretari de la representació de l'estat espanyol, José María Pérez.

Cap contacte amb Felip VI

Sobre la suposada voluntat del Felip VI de "bastir ponts de diàleg" en relació a la qüestió catalana, Artadi ha indicat que al Govern no li ha arribat "cap oferta per dialogar per part de la Casa Reial". La portaveu de l'executiu ha assenyalat que en la conversa del rei amb representants del govern i el parlament balear es va abordar que Sánchez i Torra havien entrat en un "marc de diàleg bilateral" però que "no es va anar més enllà".

Calvo destaca que la bilateral ofereix una "imatge de normalitat"

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha destacat aquest dimarts que és "important" que demà es reuneixi la comissió bilateral Generalitat- Estat per tornar a una "situació de la qual no hauríem d'haver sortit mai". En aquest sentit, ha assenyalat que la reunió "és un fet normal que no s'hauria d'haver convertit en anormal" i que espera que aviat la comissió també es reuneixi a Madrid. Per a la vicepresidenta espanyola, l'ordre del dia "té a veure amb la vida quotidiana" dels catalans i amb situacions a què "l'actual govern de Catalunya ha de donar resposta".

Amb un to molt conciliador, ha tornat a posar èmfasi en la "imatge de normalitat" que significa que després de set anys es torni a reunir aquesta comissió a Barcelona, on pertoca, perquè l'última bilateral va ser a la capital espanyola. "Perquè del que es tracta és que la política faci política i que la normalitat democràtica sigui la norma de comportament", ha conclòs en roda de premsa després de reunir la sectorial d'Igualtat.

stats