ELECCIONS 25-N
Política 27/10/2012

Mas exigeix a Rajoy que mantingui la voluntat de diàleg i el respecte després del 25-N

El president veu amb bons ulls l'auditoria a les autonomies però demana al govern espanyol que primer analitzin les seves duplicitats

Acn
4 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, durant l'acte d'inauguració de la 51a Fira de Mostres de Girona.

GironaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha valorat positivament aquest dissabte la nova línia de diàleg endegada pel govern estatal tot i que ha lamentat que no l'hagués començat amb anterioritat, i ha exigit al govern espanyol que la mantingui després de les eleccions catalanes. "No sé si la nova línia és sincera però espero que el govern de Rajoy respecti i escolti la voluntat del poble català el 25 de novembre", ha apuntat el president de la Generalitat. Mas també ha assegurat que el Govern veu "amb bons ulls" l'auditoria a les comunitats autònomes però ha demanat a l'Estat que primer analitzin les "seves duplicitats" amb els ministeris que tenen competències traspassades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha destacat que el Govern té un estudi aprofundit de les invasions de competències que ha patit Catalunya per part de l'estat espanyol i ha ressaltat que l'enviarà ben aviat a Madrid perquè el govern de Mariano Rajoy pugui "analitzar les seves duplicitats". "Així arribaran a la conclusió que tots els ministeris amb competències traspassades contenen moltes duplicitats que suposen una despesa supèrflua que caldria evitar", ha assegurat el candidat de CiU a la presidència de la Generalitat.

Mas ha assegurat que el Govern "està d'acord" amb la nova auditoria prevista per l'Estat però ha ressaltat que "primer mirin a casa seva" i resolguin les "seves traves". A més, el president de la Generalitat també ha valorat la primera visita del govern de Mariano Rajoy després de la manifestació de la Diada. "El govern espanyol de Mariano Rajoy s'agafa ara a aquesta línia dialogadora, benvinguda sigui, però és una llàstima que no s'hagi produït abans tot i que tampoc sé si és sincera", ha assenyalat Mas.

Tot seguit, el president ha exigit a Mariano Rajoy que mantingui aquesta voluntat i el respecte després de les eleccions catalanes el proper 25 de novembre. "Si el resultat avala el nou procés sobiranista, s'ha de respectar i s'ha de mantenir l'actitud de diàleg. Esperem que sigui d'aquesta manera", ha assegurat Mas.

Falta d'inversió del govern espanyol a Catalunya

D'altra banda, el president també ha volgut destacar la falta d'inversions en infraestructures a tot el territori català i, sobretot, a les comarques gironines. Mas ha ressaltat que, fa 30 anys, Catalunya estava deu punts per sota de la mitjana en àmbit d'inversions i penúltima en la llista, només per sobre de Madrid. Segons el president, trenta anys després, el territori català ha estat "el principal contribuent del creixement de l'economia espanyola" i només ha aconseguit estar a 20 per sota de la mitjana espanyola, i els últims de la llista en àmbit d'inversions.

"A més si mireu els pressupostos i la liquidació veureu que hi ha unes diferències notables, l'any 2011 només es va executar el 35% de totes les inversions previstes, que va ser equivalent al 8,4%, quan l'economia catalana suposa un 20% de tota l'economia espanyola", ha assegurat el candidat a la reelecció.

A més, Mas ha mostrat el seu disgust amb les últimes "crítiques" rebudes per part de determinats poders estatals que no veuen amb bons ulls que el Govern realitzi "acció exterior". "No els agraden les ambaixades ni les oficines, són crítiques absurdes perquè haurien d'estar contents i donar gràcies que Catalunya és tan important al món i l'exportació catalana suposa el 27% de tot el que porta fora Espanya", ha apuntat Mas. Segons el president la iniciativa de Catalunya s'hauria de veure com "un avantatge i agrair-ho perquè gràcies a Catalunya l'Estat té un pes important arreu del món" ha ressaltat.

Artur Mas ha realitzat aquestes declaracions durant l'acte d'inauguració de la 51a Fira de Mostres de Girona, que s'ha realitzat a l'Auditori de la ciutat. Durant l'acte, el president també ha volgut donar les gràcies a la Cambra de Comerç de Girona, que va ser la primera entitat en el seu àmbit que va donar suport al procés sobiranista engegat pel Govern. "Som els primers interessats que el procés actual no afecti el normal funcionament de l'economia i us agraeixo el suport perquè heu fet un pronunciament que demostra idees clares, compromís i coratge", ha ressaltat Mas.

A més, el president ha volgut reivindicar la funció social de totes les empreses catalanes: "Les empreses encara s'associen a una visió una mica pecaminosa però cal reivindicar la funció social de les empreses i que s'entenguin tal com es veu que la família és la cèl·lula bàsica de la societat; l'empresa cal que s'entengui com la cèl·lula bàsica de l'economia", ha assegurat Mas. Seguint amb aquesta línia, el president ha demanat a les empreses que tinguin "confiança en el moment actual" i que, tot i la difícil situació econòmica, les petites i mitjanes empreses són les peces clau per fer ressorgir el teixit productiu i social.

La Cambra de Comerç de Girona, crítica amb la N-II

L'acte també ha comptat amb la presència del president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, que ha ressaltat la voluntat de les empreses gironines de treballar conjuntament amb el poble català en el nou procés sobiranista i ha esmentat les mancances que pateix el territori gironí, com la N-II o el no-reconeixement dins l'espai Schengen del port de Palamós.

Unes "necessitats" clau que també ha reivindicat el president de la Diputació de Girona i alcalde de Salt, Jaume Torramadé. Finalment, l'alcalde de Girona ha ressaltat "el coratge" que tenen les empreses i els ciutadans d'arreu del territori, que permet "superar les adversitats relacionades amb la crisi", i ha subratllat que la demarcació de Girona és el territori amb la taxa d'emprenedoria més alta de Catalunya.

stats