ELECCIONS 25-N
Política 01/10/2012

Mas: "Catalunya ha d'obrir una nova etapa i ha de decidir sense por i sense coaccions el seu futur"

El president de la Generalitat signa el decret de convocatòria d'eleccions i assegura que el Govern que surti de les urnes haurà de pilotar un procés "molt complex"

Oriol March
2 min
Artur Mas, al Palau de la Generalitat / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha signat aquest matí el decret de convocatòria d'eleccions i ha assegurat que els comicis anticipats serviran per obrir una "nova etapa" en què Catalunya "ha de decidir sense por i sense coaccions el seu futur".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha assegurat que és conscient que aquestes eleccions seran més mirades amb lupa que mai des de l'estranger. "És normal que Catalunya vulgui els instruments que tenen altres nacions europees, i més després que l'Estat tingui aquesta actitud amb nosaltres", ha considerat el president, que ha demanat que el 25-N sigui una exhibició de "convivència i de democràcia". "El món no només ens mira a nosaltres, sinó també a Espanya", ha valorat.

El cap de Govern ha carregat contra aquells que fan servir el discurs de la por i ha assegurat que "ningú pot utilitzar les armes per anar contra un poble que enceta un procés de forma democràtica". "Ja hi ha hagut molts catalans que han viscut sota un estat dictatorial", ha raonat Mas. "Qui fa servir l'estratègia de la por queda retratat", ha jutjat el president.

Mas ha considerat que l'executiu que surti de les urnes haurà de liderar un procés "molt complex" i ha insistit, com va fer la setmana passada al debat de política general, que cal "pulcritud democràtica" i una "actitud pacífica i constructiva absoluta". "No anem contra ningú, estem en una Unió Europea democràtica i en aquest marc tot s'ha de poder plantejar".

Pel que fa als resultats electorals, Mas no ha volgut concretar quin nombre de diputats requereix el camí cap a l'estat propi i ha insistit que la seva decisió de no presentar-se més a les eleccions si Catalunya arriba a la plenitud nacional no té cap intenció d'influir en el resultat del 25-N.

En relació a la reacció dels mercats a les eleccions anticipades, Mas assegura que no s'atreveix a preveure-la, però ha advertit que si a Catalunya li ha anat bé econòmicament sense tenir instruments d'estat, amb un procés de "certa emancipació" podria anar-li millor. "Hem de fer les coses el millor possible", ha conclòs.

stats