PLE DEL PARLAMENT
Política 09/04/2014

Mas crida Rajoy a posar "dia i hora" per al diàleg i repta el PP a plantejar una proposta de reforma constitucional

El president demana als partits catalans que mantinguin la unitat de cara a la consulta del 9 de novembre

O. March / R. Tugas
2 min
Camacho i Millo passen per davant de Mas i Homs al Parlament / PERE TORDERA

BarcelonaUn dia després que el Congrés dels Diputats votés en contra de la cessió de competències per fer la consulta, el president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha fet seves les paraules que ahir va expressar Josep Antoni Duran i Lleida a la cambra baixa espanyola i ha reclamat a Mariano Rajoy que posi "dia i hora" per al diàleg entre governs. "Es pot fer més fàcil que això?", s'ha preguntat Mas en resposta a la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que ha defensat que els catalans estan patint un procés "molt dolorós".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ahir es va parlar de reforma de la Constitució. Per què no fan vostès la seva proposta?", ha preguntat el president a Sánchez-Camacho. "Quan els ho diu Angela Merkel, la reformen. També en això serveix allò d'abans alemanya que catalana?", ha indicat Mas en referència a la negativa de les institucions espanyoles a vendre Endesa a Gas Natural quan aquesta empresa catalana va plantejar una opa per quedar-se-la.

Unitat i majoria social

En resposta al president d'ERC, Oriol Junqueras, Mas ha apuntat que "l'única força del procés" està en mans de l'acord polític entre CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP per fer la consulta i en la "majoria social" a favor del 9-N. "Espero i confio plenament que aquest acord entre formacions catalanes no es malmeti ni un sol mil·límetre", ha assenyalat el president de la Generalitat.

Junqueras ha demanat al Govern que mantingui el "compromís" amb la consulta i ha indicat, entre el brunzit dels diputats del PP, que la Corona espanyola ja deia que la independència d'Holanda era il·legal en el seu temps.

Debat Mas-Navarro

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha acusat Mas de no tenir "interès a solucionar un problema" que ha assegurat que ell mateix va crear i li ha retret que no assistís al debat al Congrés com sí que ho va fer l'exlehendakari Juan José Ibarretxe per defensar-hi la seva reforma estatutària.

"El president Maragall no va parlar en el debat de l'Estatut, llavors era del seu partit", li ha replicat Mas, que ha lamentat que el líder socialista se situï "al mateix nivell que la senyora Camacho i el senyor Rivera" i equipari "els que volem dialogar de veritat amb els que no ho volen fer". Tot i això, Navarro ha considerat que "Rajoy va deixar molt clar que l'haurem de treure de la Moncloa per poder resoldre el problema entre Catalunya i Espanya", i ha assegurat que els socialistes sí que volen obrir el diàleg a través de la reforma constitucional en sentit federal.

"Vol dir que l'única solució és treure Rajoy de la Moncloa? No ho seria també que Rajoy i Rubalcaba es posessin d'acord per dir 'sí' a Catalunya? Això seria novetat, llàstima que no hagi passat mai", li ha etzibat Mas, que també li ha retret que no fos "fidel al programa electoral" del PSC, que apostava per la consulta i el dret a decidir.

stats