Política 17/02/2020

JxCat i ERC rebaixen la tensió per la figura del mediador

Torra reuneix els partits i les entitats independentistes per preparar la taula de diàleg

Q. Bertomeu /n. Orriols
3 min
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns en roda de premsa.

BarcelonaJxCat i ERC segueixen discrepant sobre si la figura d'un mediador és imprescindible pel funcionament de la futura taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol, però aquest dilluns han rebaixat la tensió sobre la qüestió. Si dimecres passat els dos partits van airejar públicament les seves diferències al ple del Parlament, avui el to de les discrepàncies ha minvat. Ni que sigui temporalment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així s'ha viscut en la reunió que ha convocat al Palau de la Generalitat el president del Govern, Quim Torra, amb representants d'ERC, JxCat, la CUP, el Consell per la República, l'ANC i Òmnium, la mesa independentista que ha de consensuar quins temes es portaran pròximament a la taula de diàleg entre governs. La trobada havia de ser discreta –no hi havia una convocatòria pública–, però finalment ha transcendit als mitjans. El que sí que han sigut discretes han sigut les reaccions. Cap dels presents ha volgut fer declaracions i la cita ha estat envoltada de secretisme. Fonts d'Esquerra han valorat "positivament" el contacte amb la resta d'actors independentistes, una opinió que també han compartit des de JxCat. Fonts coneixedores de la trobada, de fet, han assegurat que el mediador no ha sigut motiu de tensió entre els socis de govern.

"El president vol incloure actors més enllà dels socis de govern", sostenien aquest dilluns fonts pròximes al cap de l'executiu, que insisteixen en mantenir la discreció en l'estat de les negociacions entre independentistes per afrontar el diàleg. "Quan hi hagi una decisió, es comunicarà", sentencien.

Perfil baix

Abans de la cimera independentista, en dues compareixences públiques al matí, uns i altres tampoc havien volgut tornar a polemitzar sobre el mediador. La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta –present en la reunió al Palau de la Generalitat–, havia fet una crida que l'independentisme no impulsés un "autoboicot" al diàleg entre governs, però sense entrar a fons amb les discrepàncies pel mediador. El portaveu del PDECat i diputat de JxCat, Marc Solsona, havia expressat el suport a Torra per exigir aquesta figura com indispensable, però sense abonar els retrets creuats que es van veure dimecres al Parlament. Alhora, ha evitat pronunciar-se sobre si aquesta figura és condició indispensable per asseure's a negociar: serà el president qui ho valorarà.

Ara per ara, tant JxCat com ERC coincideixen en el fet que l'autodeterminació i l'amnistia seran les dues principals demandes que formularan al govern espanyol, però encara han de tancar qui representarà la delegació catalana. Torra i el vicepresident Pere Aragonès –que també era a la reunió– hi seran segur, i s'ha de completar amb el nom d'altres consellers i de l'equip tècnic que els acompanyarà. Esquerra sí que ha formulat una demanda explícita dirigida al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, però també a Torra: que la taula de diàleg es reuneixi "ja", és a dir, abans d'acabar el mes. El líder dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, s'ha mostrat "absolutament convençut" que serà "com a molt tard" la setmana que ve.

Parlar d'infraestructures

Mentre l'independentisme intenta delimitar el contingut de la taula de diàleg perquè se centri, exclusivament, en resoldre el conflicte polític, els comuns s'han desmarcat oficialment d'aquest posicionament. Consideren que en aquesta taula s'hi ha d'abordar el conflicte polític però també qüestions pendents com la reforma del finançament autonòmic o les inversions en infraestructures. Qüestions que, per a JxCat i ERC, s'haurien de tractar en altres espais, com la Comissió Bilateral. "Part de la situació política també té a veure amb la falta d'inversió a Catalunya, i en aquesta taula de diàleg s'ha de parlar de tot", ha defensat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena.

stats