EUSKADI CAP A LA PAU
Política 22/09/2014

L'Audiència Nacional ordena detenir cinc joves acusats de pertànyer a Segi i col·laborar amb ETA

Els joves no han assistit a la vista oral del cas com a forma de protesta i desobediència contra els judícics "polítics", i els 23 que sí que hi han anat han girat l'esquena als jutges

Europea Press
2 min

Sant SebastiàL'Audiència Nacional (AN) esperava aquest dilluns 28 joves acusats acusats de pertànyer a Segi i col·laborar amb ETA, però cinc d'ells no s'han presentat a la vista oral i per això, la jutge Angela Murillo n'ha decretat ordre de recerca i captura. Tanmateix, aquests joves han afirmat que no s'amaguen i que romandran en l'Aske Gunea –un mur de gent que els protegeix de la detenció en base a la desobediència civil– d'Azpeitia per exigir la fi dels judicis "polítics".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Unes 200 persones, entre les quals es trobaven aquests cinc joves, s'han concentrat aquest dilluns, al costat de la Basílica de Sant Ignasi de Loiola a la localitat guipuscoana d'Azpeitia, on des d'aquest passat diumenge s'ha habilitat un Aske Gunea (en basc, "espai de llibertat") en suport als 28 joves. La Fiscalia, de fet, demana per a ells sis anys de presó.

Els concentrats portaven una pancarta amb el lema "No als judicis polítics" en euskara i han proferit crits com "Bakea da bide bakarra" ("La pau és l'únic camí") o "No ens aturaran".

En declaracions als mitjans, un dels cinc joves que aquest dilluns han decidit no acudir a la vista oral en l'AN com a gest de desobediència, Irati Tobar, ha explicat que la seva intenció és denunciar a Azpeitia que "en el moment polític actual que vivim a Euskal Herria no té sentit que encara es produeixin aquest tipus de judicis". "Hi ha hagut diferents moviments i persones que han actuat en clau de resolució del conflicte i encara hi ha moltes conseqüències d'aquest conflicte polític i armat que cal solucionar, que al nostre parer també inclou la qüestió dels presos o refugiats", ha afirmat.

A més, ha explicat que han volgut "fer un pas més" per denunciar "la situació que vivim i els atacs que patim" i crear un "espai de suport" per "aglutinar i activar gent de diferents ideologies i índole", des del convenciment que poden "fer passos cap endavant".

Segons ha explicat, aquests 28 joves bascos han decidit "afrontar" el seu judici en l'AN "de manera activa i desobedient". Tot i que cinc d'ells han decidit quedar-se a l'Aske Gunea, els altres 23 que sí que han assistit a la vista oral han "girat l'esquena als jutges amb cartells amb el lema "no als judicis, sí a la resolució"".

Jazint Ramirez, un altre encausat que tampoc ha acudit aquest dilluns a l'AN, ha indicat que, després de decretar la jutge Angela Murillo la seva "cerca i captura, és probable" que segueixin aquest procés judicial "a la presó". "Ara som militants polítics, no pretenem amagar-nos, fem militància política, estem aquí per reivindicar que aquests judicis polítics han d'acabar, i per reivindicar el valor de la militància", ha incidit.

Una sentència política

D'altra banda, sobre el desenvolupament del judici ha apuntat que "mai se sap com acaben" aquests processos judicials, i, com a exemple, ha recordat que "en l'anterior causa contra joves, van ser tots absolts", mentre d'altres sentències, com la de les Herriko tavernes, han estat condemnatòries.

"La decisió és política segons els interessos", ha opinat Ramirez. Malgrat això, s'ha mostrat convençut que "la justícia, no la llei", està al seu "favor", i ha fet una crida als diversos agents a treballar per "una resolució democràtica d'aquest conflicte".

Aske Gunea ha publicat en català al seu web el manifest de suport als 28 joves acusats de col·laborar amb ETA.

stats