Política 19/11/2019

Pedro Sánchez es desvincula de la condemna pels ERO

L’Audiència de Sevilla imposa sis anys de presó a l’expresident José Antonio Griñán

O. Serra / G. Aranda / R.pérez
3 min
Els expresidents de la Junta d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán, en l'última sessió del judici contra els ERO

Madrid / BarcelonaEra un dels dies marcats a l’agenda de Pedro Sánchez i, afortunadament per als seus interessos, va arribar després de les eleccions del 10 de novembre i amb un preacord de coalició ja firmat amb Unides Podem. L’Audiència de Sevilla va fer pública ahir la sentència del cas dels ERO d’Andalusia, en la qual va condemnar 19 dels 21 acusats, entre els quals els expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán, aquest últim a sis anys de presó pels delictes de prevaricació i malversació. La dreta espanyola no va trigar a reclamar la dimissió del president del govern espanyol en funcions i a recordar-li que va tombar Mariano Rajoy amb la moció de censura pel cas Gürtel, però el PSOE va minimitzar l’afectació del cas a l’actual líder socialista. Tant és així que qui va comparèixer a Ferraz va ser el secretari d’organització del partit, José Luis Ábalos, que va criticar la “cerimònia de la confusió” instigada per PP i Cs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En línies generals, el tribunal que havia de posar punt i final -amb el permís del que dictamini més endavant el Tribunal Suprem- al major cas de corrupció política i institucional de l’Estat després de nou anys d’investigació es va abonar a la tesi de la Fiscalia. Tot i les dues absolucions a dos alts càrrecs i alguna petita rebaixa de penes, els tres magistrats van acreditar la xarxa fraudulenta de subvencions opaques a empreses suposadament en crisi amb un forat de centenars de milions d’euros que en alguns casos es van desviar per acabar a mans de persones afins als dirigents socialistes. Encara que el PSOE andalús va destacar ahir “l’honorabilitat” dels exgovernants perquè no van enriquir-se a través de la trama, la sentència és implacable contra Chaves i Griñán, de qui el tribunal assegura que eren “plenament conscients de la palmària i patent il·legalitat dels actes”. El primer, només condemnat per prevaricació, perquè sabia que el procés d’agilització de la concessió de subvencions es va originar amb un acord del consell de govern de l’any 2000. El segon, perquè com a conseller d’Economia i Hisenda validava uns pressupostos que contenien “despeses fictícies” de l’Institut de Foment d’Andalusia (IFA), a través del qual es pagava el que ordenava la conselleria de Treball, el braç executor de la trama corrupta.

“Es pot concloure que la Direcció General de Treball va tramitar subvencions excepcionals prescindint de manera total i absoluta del procediment administratiu establert”, apunta el veredicte, que situa l’exdirector general Javier Guerrero i l’exconseller Antonio Fernández com els principals artífexs de la xarxa. “[Guerrero] donava ordres directes a companyies d’assegurances i mediadores per destinar a altres pòlisses les quantitats que havien estat transferides pels pagaments creuats i ocultes a la comptabilitat de l’Agència d’Innovació i Desenvolupament d’Andalusia (IDEA) -abans IFA-”.

L’oposició ataca Sánchez

Un cop es va conèixer la sentència, PP i Cs van atacar Sánchez immediatament. El PSOE, en canvi, va trigar unes hores a reaccionar i Ábalos, des de la seu de la formació, va defensar que el cas “no afecta” ni l’actual directiva del partit ni tampoc el govern. “Sánchez com a màxim va arribar a ser regidor de l’Ajuntament a l’oposició”, va dir el també ministre de Foment en funcions, insistint que es tractava d’un cas “d’entre el 2000 i el 2009” i assegurant que el PP “l’ha fet servir per blanquejar la seva corrupció endèmica”. El PP acabava de recordar al PSOE que havia justificat la moció de censura a Rajoy per la sentència del cas Gürtel.

“Si Sánchez no dona la cara avui, estarà inhabilitat per ser president”, va dir el secretari general popular, Teodoro García Egea, que va evitar demanar expressament la dimissió del socialista però obria la porta a fer-ho en els propers dies. Tampoc la va mencionar en el seu tuit el president del partit, Pablo Casado, malgrat que demanava “coherència” a un Sánchez que va fer fora Rajoy del govern “de manera injusta”, segons el popular, per un cas de corrupció.

Un tuit de Sánchez de 2016 defensant l’honestedat de Chaves i Griñán va posar d’acord en les crítiques a Egea, la portaveu de Cs (Inés Arrimadas) i fins i tot a la líder de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, que li va respondre ahir al tuit recriminant-li la manca de posicionament. El partit que ha de ser soci de govern del PSOE, en canvi, mantenia una postura menys dura des de Madrid, on Pablo Iglesias, es limitava a dir que la corrupció l’havia portat “el bipartidisme” i que ara “Espanya ha canviat i no tornarà a tolerar la corrupció”.

LES XIFRES

  • 19 condemnats, entre els quals hi ha dos expresidents de la Junta d'Andalusia: Manuel Chaves i José Antonio Griñán

  • 2 delictes: tots els acusats, per prevaricació, i quinze d'ells, per malversació

  • 680 milions d'euros és el que la Fiscalia calcula que va sortir de les arques públiques "sense control"

  • 6.096 treballadors van rebre ajudes procedents de la partida pressupostària creada per la Junta per prejubilacions en el període investigat (2000-2010), segons la Fiscalia

  • 7 jutges s'han fet càrrec de la la trama política dels ERO
  • 146 peces separades té el cas dels ERO, al marge d'aquesta peça política.

stats