Política 13/04/2015

El BNG reclama la constitució d'una república per Galícia

Els nacionalistes gallecs asseguren en un manifest que un simple canvi en l'organització "no resoldrà" els problemes de la seva comunitat

Efe
1 min

Santiago de Compostel·laEl BNG ha publicat aquest dilluns el manifest 'Erguer os soños e as esperanzas' ('Aixecant els somnis i les esperances'), en què reclama la constitució d'una república gallega "social i democràtica". En un comunicat, el partit nacionalista gallec assegura que aquesta forma d'organització estatal garanteix "el benestar, la justícia i la igualtat, l'educació, la sanitat, l'habitatge i la cultura com a drets, el laïcisme, la defensa de la terra i el respecte dels drets de les persones i nacionals de tots els pobles del món".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit diu també que un simple canvi en l'organització "no resoldrà" els problemes de Galícia "determinats per la relació de dependència i subordinació" a l'estat espanyol, i "concretada en l'impediment per desenvolupar" les potencialitats econòmiques, en l'eliminació de sectors productius i llocs de treball, a l'emigració juvenil o en l'assimilació lingüística i cultural.

Incideixen els nacionalistes gallecs en la necessitat de canviar la forma de l'Estat, "no només pel caràcter antidemocràtic" de la monarquia, afirma, sinó "per tractar-se d'un sistema corrupte i d'un aparell al servei de la classe dominant, de les grans empreses, de la banca i del poder econòmic ". Pel BNG, hi ha un "vincle" entre aquestes pràctiques i les polítiques "antisocials" que s'executen des de les institucions de govern de l'Estat, "en particular les que afecten els drets de les persones".

stats