Política 15/06/2015

Bárcenas intenta protegir el PP amb el silenci i desvinculant-lo dels seus comptes a Suïssa

L'extresorer del PP s'acull al dret a no declarar a la comissió del frau fiscal del Parlament i al·lega que està esperant la data del judici

Laia Vicens / Sara González
4 min

BarcelonaL'extresorer del PP Luis Bárcenas ha assegurat aquesta tarda que no pot "aportar res" per esclarir cap informació sobre corrupció, ja que ell "només" està imputat per delictes fiscals. "No sóc expert en paradisos fiscals", ha afegit. Bárcenas ho ha dit durant la seva compareixença a la comissió del frau fiscal, en què intervé per videoconferència. L'extresorer popular, en el punt de mira per suposadament haver gestionat una comptabilitat en B al PP, ha refusat donar detalls sobre qualsevol pregunta d'"àmbit personal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bárcenas ha anat repetint que s'acull al seu dret a no declarar perquè en aquests moments es troba en fase de presentar una interlocutòria de defensa contra l'obertura del judici oral i no pot fer "cap declaració" al voltant del presumpte finançament irregular del PP, que el jutge Ruz va donar per acreditat, o dels seus suposats comptes a Suïssa. Bárcenas va comparèixer davant del Parlament balear quan el procediment judicial encara es trobava en fase d'instrucció i ha dit que ara, en canvi, està esperant la data per ser jutjat.

Tot just començar, Bárcenas ha preguntat al president de la comissió, David Fernàndez, els motius pels quals ha de comparèixer, i ha al·legat que es pensava que la comissió era només de l'"àmbit de la política catalana". Fernàndez li ha explicat que la finalitat de la comissió és investigar, a partir del cas Pujol, tots els casos de frau fiscal i les pràctiques de corrupció política.

En acabar, Bárcenas ha dit que la seva estratègia ha estat "preservar alguns temes per estar sotmès a un procediment judicial, per sobre de l'interès legítim de la comissió". "Lamento no haver estat de més utilitat", ha dit al final a la diputada de CiU Meritxell Borràs.

Els comptes a Suïssa

Bárcenas ha admès tenir comptes a Suïssa: "No eren meus, són meus!", ha exclamat. Segons ha dit, són ingressos generats a partir d'"activitats professionals". "S'ho creguin o no, no tenen res a veure amb els ingressos del PP", ha assegurat, i ha negat "cap relació" del seu patrimoni amb la corrupció.

Davant les preguntes de Ciutadans –el grup a qui l'extresorer del PP ha respost més estona–, Bárcenas ha assegurat que durant el judici oral quedarà acreditat l'"origen lícit" de tota la seva fortuna. "Les responsabilitats que he tingut al PP han sigut exclusivament tècniques", ha insistit, i ha remarcat que "no es pot establir cap correlació" entre el seu patrimoni i els ingressos del partit.

En tot cas, Bárcenas ha assegurat que aquest presumpte delicte d'evasió fiscal "no ha perjudicat de cap manera l'administració" i ha afegit que si ha comès algun delicte "n'assumirà les conseqüències".

Nega haver coordinat la seva defensa amb el PP

Davant les preguntes dels diputats, Bárcenas ha negat haver coordinat la seva estratègia de defensa amb el PP. "Està vostè completament equivocat", ha dit al diputat socialista Jordi Terrades. Aquest diputat li ha preguntat sobre l'SMS que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va enviar a Bárcenas després de ser imputat, en què li donava ànims i li deia el ja famós "Luis, sé fuerte". "Luis es fuerte siempre", ha afirmat, "amb SMS i sense SMS".

El diputat del PP Santi Rodríguez li ha preguntat quin era el seu rol al partit. "Jo no era l'administrador del partit", ha assegurat l'exsenador, i ha assenyalat directament la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal: "El responsable últim de l'administració del partit és el secretari general", ha afirmat Bárcenas. Rodríguez ho ha negat, i ha assegurat que els administradors del partit són el gerent i també el tresorer.

El portaveu adjunt del PP, Santi Rodríguez, ha lamentat que hi hagi portaveus a la comissió als quals els "sap greu que existeixin òrgans judicials" i facin acusacions sense atendre "a cap tipus de raó". A més, ha recordat que l'origen de la comissió és la confessió que va fer l'expresident Jordi Pujol en què admetia que tenia diners sense regularitzar a l'estranger. Bárcenas ha respost que no el coneix.

La diputada de la CUP Isabel Vallet li ha preguntat de "què viu" ara i "qui paga la seva defensa". Davant del silenci sepulcral del popular, Vallet li ha preguntat directament si qui paga els seus advocats és el PP. "Podria ser, tant de bo", ha dit, tot i que just després ha assegurat que "és evident que no" és el partit qui paga la defensa, sense matisar qui ho fa, atès que té els comptes embargats.

El diputat de C's Carlos Carrizosa li ha qüestionat si se sent el "cap de turc" del seu expartit. Bárcenas ha respost que no té aquesta percepció, només creu que el seu cas "ha anat acompanyat d'un gran soroll mediàtic".

Picabaralla entre Bárcenas i el diputat d'ICV-EUiA Joan Mena

El diputat d'ICV-EUiA Joan Mena, per la seva banda, li ha preguntat si era "l'Alí Babà, el cap dels 40 lladres", i davant del silenci de Bárcenas, Mena ha afirmat que no sabia si tenia al davant "un lladre, un tonto útil o un enginyer fiscal que només complia ordres del partit". Des d'aleshores, l'extresorer del PP s'ha mostrat molest amb Mena, a qui ha acusat de no ser educat ni de respectar el seu dret fonamental a no declarar.

"M'he hagut d'empassar els seus comentaris. Si els hagués de qualificar, entraria en l'àmbit de la descortesia", ha etzibat Bárcenas, que ha acusat Mena de ser un "impertinent" i de "despotricar" contra ell. "No estic immers en cap causa de corrupció, es posi vostè com es posi", ha insistit. A partir de la picabaralla, Bárcenas s'ha limitat al silenci o a repetir una vegada i una altra que no vol declarar.

Mena ha acusat Bárcenas de "fer una 'peineta', una botifarra" al Parlament, tal com va fer als periodistes fa temps. Bárcenas, però, ha reconegut que "prima el seu interès personal" i que el seu dret a no declarar està "per sobre" de tot. El diputat ecosocialista ha carregat fort contra Bárcenas, a qui ha titllat de "covard". "Vostè és un lladre. Allò que tothom anomena 'xoriço'", li ha dit. A més, l'ha posat al mateix sac que Jaume Matas, Francisco Camps o Rodrigo Rato, perquè són "gentussa que han perpetrat un autèntic espoli de les arques públiques".

En acabar el torn de preguntes d'ICV-EUiA, Bárcenas ha dit, amb ironia, que Mena és un "gran geni" i l'ha congratulat pel seu "minut de glòria". "Me n'alegro infinitament", ha dit amb sarcasme.

stats