CORRUPCIÓ
Política 23/01/2015

Bárcenas posa la por al cos al PP

“Li he fet cas a Rajoy i he sigut fort”, diu l’extresorer del partit en referència a l’SMS enviat el 2013

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
UN DARD ENVERINAT  L’extresorer del PP Luis Bárcenas va sortir ahir de Soto del Real desafiant. Després de 19 mesos en presó preventiva,  la primera frase que va tenir va ser per al president del govern espanyol i líder del PP: “Li he fet cas a Rajoy, li dono les gràcies, el Luis ha sigut fort”, va dir irònic, certificant que té la voluntat d’entrar en campanya aquest 2015.

MadridDinou mesos. És el temps que ha passat Luis Bárcenas sota presó provisional pel cas Gürtel. Un dels símbols de la corrupció a l’Estat sortia ahir a la nit del centre penitenciari de Soto del Real gairebé onze hores després que la seva família diposités els 200.000 euros de finança que li va imposar l’Audiència Nacional a principis de setmana. L’extresorer del PP, tot i tenir tots els comptes embargats des del 2013, va trigar només dos dies a reunir la fiança. Fins a nou membres de la família, segons el seu advocat, van contribuir-hi amb cinc transferències bancàries i un dipòsit de 90.000 euros en metàl·lic. A partir d’ara, un dels seus fills, Guillermo Bárcenas, es converteix en el seu fiador.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’extresorer del PP va voler sortir fent soroll, entrant en campanya. I les seves primeres paraules van ser un dard enverinat directe a l’actual president del govern espanyol, Mariano Rajoy. El gener del 2013, i quan ja se sabia que Bárcenas tenia 16 milions a Suïssa, el líder popular li va enviar un SMS en què es llegia: “Luis, sigues fort”. L’imprevisible Bárcenas va aferrar-se a aquestes paraules per respondre ahir a la voràgine de periodistes que feia més de deu hores que esperaven a les portes de la presó. “Li he fet cas a Rajoy, li dono les gràcies, el Luis ha sigut fort de veritat”, va dir en la primera declaració. “El PP no ha de témer res de mi -va afegir amb una afirmació que devia fer tremolar les cames a les files populars-. Crec que és el partit que ha de governar Espanya. Una altra cosa és que jo tingui discrepàncies, però les responsabilitats les hem d’assumir tots”.

Des que l’Audiència Nacional va anunciar la posada en llibertat sota fiança de Bárcenas dimarts passat, el PP ha fet pinya, i ha creat un perímetre de seguretat entre el partit i l’extresorer, a qui atribueixen la responsabilitat individual de la suposada caixa B. Una estratègia que l’acusat ha mirat de desmuntar en els últims dies, tant en l’entrevista que va concedir a l’ Abc com en la video-conferència de dimecres amb els jutjats de Palma. La llibertat sota fiança es va interpretar com un regal dels populars després de 19 mesos entre reixes, però les reaccions dins del partit també han demostrat el nerviosisme i la por que Bárcenas creï un espectacle mediàtic allà on vagi. Més encara a tan sols quatre mesos de les eleccions municipals i autonòmiques. I coincidint amb el tret de sortida al nou cicle electoral: la convenció que el PP inaugura avui a Madrid i que s’allargarà durant tot el cap de setmana.

Mesures cautelars de Ruz

A Bárcenas, si vol parlar, no li caldran els platós de televisió. Els mitjans el podran trobar cada dilluns, dimecres i divendres a les portes de l’Audiència Nacional. El jutge Pablo Ruz ha decretat com a mesures cautelars aquestes visites. També li ha ordenat que fixi un domicili i no surti d’Espanya. De fet, li manté el passaport retirat. Vol evitar qualsevol risc de fuga abans de l’inici del judici oral per la primera part de la trama Gürtel. La Fiscalia Anticorrupció demana per a ell fins a 42 anys i mig de presó i l’Advocacia de l’Estat -que representa Hisenda- 61 anys i vuit mesos. L’acusació veu “acreditat” que Bárcenas i el seu antecessor, Álvaro Lapuerta, van fer-se càrrec, del 1990 al 2008, de pagaments en negre, és a dir, que no figuraven als llibres de comptabilitat del partit ni eren declarats a Hisenda.

Fins ara ha estat en presó preventiva per evitar la destrucció o modificació de proves, així com també pel risc de fuga. La seva defensa havia demanat fins a vuit vegades que sortís de presó, però només la fi de la instrucció ha permès que la justícia cedís. Ahir a Soto del Real l’espera per captar una de les imatges més buscades de l’any es va fer llarga. Tot i que Ruz va enviar l’ordre de llibertat sota fiança a la una del migdia, no va ser fins gairebé a les deu de la nit quan l’extresorer del PP va sortir acompanyat del seu fill. “El director de Presons devia tenir molta feina”, va dir irònic. El que encara és el seu advocat, Javier Gómez de Liaño, ja s’estava plantejant denunciar un possible delicte de “desobediència” i “contra les llibertats” per la retenció de Bárcenas a la presó un cop firmada l’ordre d’excarceració. El seu fill Guillermo, però, ja va avançar el dard enverinat al migdia: “En aquestes situacions t’adones de qui són els amics de debò i qui és la gent que només vol xuclar la mamella”.

stats