TRASPÀS DE PODERS

Bauzá es queda el mòbil oficial i el nou Govern Balear li demana que el torni

Bauzá i 24 ex alts càrrecs no han tornat els mòbils de luxe nous. El nou executiu els reclama 27 telèfons valorats en 15.000 euros

L'expresident del Govern Balear José Ramón Bauzá i 24 alts càrrecs del seu executiu no haurien tornat els telèfons mòbils adquirits amb diners públics durant el darrer any del seu mandat. Alguns dels aparells són nous, d'alta gamma i poden arribar a costar mil euros. El nou govern calcula que els telèfons que no s'han recuperat costen 14.800 euros. Ara els envia una carta a cada un d'ell per reclamar-los que els tornin.

Entre els aparells que no s'han retornat hi ha figuren alguns iPhone 6 Plus, un mòbil que està considerat com el de més alta gamma d'Apple i que té un preu de mercat al voltant de mil euros. Segons fonts de l'executiu actual, l'expresident Bauzá seria un dels qui tindria aquest model. També hauria mantingut aquest dispositiu l'exvicepresident Antonio Gómez i membres de l'equip de col·laboradors més propers a l'expresident.

Una part dels mòbils que s'han quedat els membres de l'anterior govern són nous de trinca, del març i de l'abril. Però també hi ha aparells que es van activar al maig, el mes en què es van celebrar les eleccions autonòmiques. Un dels aparells es va anar a recollir al juny, quan el govern Bauzá estava en funcions. Es calcula que tenen preus d'entre 300 i 1.000  euros i que el seu cost total és de 14.800 euros.

L'executiu de Francina Armengol ha esperat dos mesos i, en vista que no tots els membres de l'anterior govern que tenien mòbils oficials els han tornat, ha optat per actuar. Abans, ha comprovat qui ha fet la devolució i qui no, i ha revisat la data d'antiguitat dels aparells que no s'han retornat. El govern només reclamarà els telèfons mòbils adquirits amb diners públics durant el darrer any, perquè entén que els de més d'un any han perdut valor. Els reclamarà malgrat tenir constància que l'anterior responsable d'aquesta àrea va enviar una circular que indicava als anteriors alts càrrecs que no calia tornar els aparells. De fet, ja ha autoritzat el director general de Desenvolupament Tecnològic, Benjamí Villoslada, a enviar una carta als 25 exresponsables per demanar-los que tornin els 27 telèfons o que justifiquin on els han deixat, perquè no consta que els hagin tornat al registre, com han fet altres membres de l'executiu anterior. El govern entén que aquests aparells són patrimoni públic.

A banda de Bauzá i d'estrets col·laboradors seus al Consolat, s'haurien quedat els telèfons consellers i directors generals i altres càrrecs. Vint-i-set mòbils, en realitat, és un nombre molt reduït de telèfons, tenint en compte que gairebé tots els alts càrrecs i assessors en tenen. En qualsevol cas, la polèmica pel retorn dels mòbils oficials no és nova. Membres de l'anterior executiu del Pacte tampoc van tornar els seus aparells ara fa quatre anys, tot i que es tractava de models de menys valor i molt més antics, i tampoc se'ls va exigir que ho fessin.