Política 18/08/2014

Boi Ruiz: "Si arriba un cas d'ebola a Catalunya, el tindrem controlat"

El conseller de Salut ha demanat "rigor, ètica i moral política" a Iniciativa davant les acusacions dels ecosocialistes de desmantellar i privatitzar la sanitat

Laia Vicens
2 min

Prada (Conflent)El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha asseverat aquest dilluns a Prada que Catalunya té activats els protocols de seguretat per evitar l'ebola des de l'abril. Fins ara no hi hagut cap pacient amb aquesta malaltia a Catalunya, però el conseller ha remarcat que "si ve un cas d'ebola, el tindrem controlat". Ruiz ha explicat que els protocols els marca Sanitat exterior, que depèn de l'Estat, però ha deixat clar que "no calia esperar que vinguessin a dir-nos què hem de fer". Si es detectés un cas d'aquesta malaltia, es tractaria el malalt a l'Hospital Clínic de Barcelona, i no es tancaria cap hospital com ha passat a Madrid. Ruiz ha dit que el problema principal no és que l'ebola arribi a territori català, sinó que no s'estengui més als països ja afectats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A banda d'això, Boi Ruiz també s'ha referit a la petició d'ICV perquè comparegui al Parlament amb motiu del tancament de llits a l'Hospital de Bellvitge. El conseller de Salut ha respost que "és una llàstima no poder demanar la compareixença de Camats perquè expliqui quants llits tancava ICV quan governava". En aquesta línia, Ruiz ha demanat "rigor, ètica i moral política" i ha matisat que, al seu parer, que es col·lapsin urgències "no significa desmantellar ni privatitzar" la sanitat. "Que m'expliquin què fem ara que ells no fessin quan governaven", ha contestat Ruiz.

"El govern ha dit que farà la consulta si és legal"

El conseller de Salut també s'ha referit als passos que caldria seguir si el Tribunal Constitucional veta la consulta del 9-N. "El govern ha dit que farà la consulta si és legal, i jo estic amb el govern". A preguntes dels periodistes si això significava fer un pas enrere, Ruiz ha matisat que "sempre que hi hagi un motiu legal per fer-la, la farem", en al·lusió a la llei de consultes que ha d'aprovar el Parlament el mes que ve. Per això, ha volgut matisar que "volem fer una consulta, i no un referèndum". I ha obert les portes a fer una posterior negociació amb l'Estat o un referèndum vinculant després de la consulta: "Ja veurem com ho traduirem en termes polítics", ha dit. Amb tot, ha situat el president de la Generalitat com a decisor final: "Qui tindrà la última paraula serà el president de la Generalitat", ha sentenciat.

Recuperar el llegat de la Mancomunitat en matèria de salut

El conseller ha fet aquestes declaracions a Prada, on se celebra la 46ena edició de la Universitat Catalana d'Estiu, i on ha participat en un acte commemoratiu de la Mancomunitat de Catalunya, que aquest any celebra el seu centenari. Ruiz ha explicat en la seva intervenció que el model sanitari que té Catalunya neix del model creat per la Mancomunitat, tot i que ara està “actualitzat”. Aquest model es basa amb el dret a la ciutadania, amb una àmplia xarxa de proximitat d'hospitals i CAPs i amb una certa autonomia de la gestió. En aquest sentit, ha apostat per integrar els dos models que han coexistit a Catalunya: el de la Seguretat Social (més estès a l'Estat) i el model engegat per la Mancomunitat. Per això ha apel·lat a “recuperar” i no solament commemorar el llegat de la Mancomunitat, a través del consens polític i social.

stats