Política 09/12/2017

Lloveras (JxCat) replica a ERC: "El president Puigdemont tornarà gràcies als vots del 21-D"

Borràs reapareix després de sortir de la presó: "Penso molt en els que encara hi són. Sé el que és"

Núria Orriols
4 min
Meritxell Borràs en la seva primera intervenció en un acte de campanya

La GarrigaLa consellera Meritxell Borràs ha reaparegut públicament aquest dissabte a la Garriga, el primer míting en què ha participat des que va sortir de la presó d'Alcalá-Meco. Aclamada per una cinquantena d'alcaldes del PDECat, Borràs ha rebut l'escalf de companys de files com Marta Pascal i Miquel Buch i de dirigents locals com Albert Batet, David Font, Marta Madrenas i Marc Solsona. El míting ha estat un clam a favor del president, Carles Puigdemont, després que ERC hagi posat en dubte que pugui tornar a Catalunya. "Puigdemont sí que tornarà i ho farà gracies als vots que emetrem el dia 21 de desembre", ha assegurat la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, que ha estat la més explícita a respondre a ERC. El president, en canvi, ha defugit entrar al cos a cos amb els republicans, però ha expressat el desig de tornar ben aviat a Catalunya. A través d'un vídeo gravat, ha instat els alcaldes a treballar als seus municipis perquè no guanyin les eleccions el bloc del 155.

Lloveras (JxCat) replica a ERC: "El president Puigdemont tornarà gràcies als vots del 21-D"

Les primeres paraules públiques de la consellera han estat d'agraïment i per donar valor al paper del món local en el referèndum i al llarg de tot el Procés. "Gràcies per les cartes i les postals. Per un moment, em fèieu tastar la llibertat", ha expressat. I ha demanat que se segueixi enviant suport als que encara són a la presó –Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart–. "Penso molt en ells. Hi he passat i sé el que és". Borràs, que és l'única consellera que no va a les llistes, ha evitat emetre un missatge més polític de cara al 21 de desembre.

Miquel Buch, membre de la candidatura de la llista de Junts per Catalunya, ha començat la seva intervenció agraint la presència de la consellera Borràs, amb qui ha admès que s'havia discutit per diversos projectes del món local quan exercia de consellera de Governació. "Tant de bo em pugui discutir amb tu sempre que sigui al servei de la ciutadania. Ho he trobat a faltar", ha confessat.

Ja en un to més polític, Buch ha reivindicat el paper dels alcaldes en el Procés i ha criticat el govern espanyol per voler buidar de competències els municipis. S'ha compromès a seguir en aquesta direcció per tirar endavant la República. "No vam fallar l'1 d'octubre. No vam fallar el 9-N. No fallem ara i no fallarem", ha promès Buch. En la mateixa línia, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha remarcat que els alcaldes van tenir un paper clau en el referèndum de l'1 d'octubre, i l'alcaldessa de la Garriga, Mertixell Budó, ha recordat que és per aquest motiu que més de 700 alcaldes estan sent investigats. Al seu torn, l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha puntualitzat que no tots els alcaldes són iguals: "Per l'1-O és va veure els que es posen al costat de la gent i els que volen reprimir la voluntat dels ciutadans".

O Puigdemont o Rajoy

En l'intent de captar el vot útil independentista en detriment d'ERC i la CUP, Junts per Catalunya presenta el 21-D com una dicotomia entre Puigdemont o Mariano Rajoy. Així ho ha fet l'alcalde de Valls i persona pròxima al president, Albert Batet, que ha assegurat que ha demanat el vot per Puigdemont i alhora ha recordat la violència policial de l'1-O, els empresonats i els investigats. Madrenas, al seu torn, ha demanat que es dipositi el vot a la candidatura de Junts per Catalunya perquè, segons ella, només així Europa interpretarà que el projecte independentista continua. "Com interpretaria Europa que no guanyés Puigdemont? Que Catalunya s'està fent enrere del projecte que ha iniciat", ha assegurat.

Esgarrapar vots al PSC

Junts per Catalunya creu que pot rascar vots al PSC per l'aliança de Miquel Iceta amb el PP i Ciutadans. És per això que en cada míting el PSC apareix també com a blanc de crítiques, al costat de Ciutadans i el PP. En aquesta ocasió, ha estat Buch qui s'ha mostrat indignat davant el silenci d'un PSC que no contradiu el PSOE quan afirma que serà en funció del resultat del 21-D que s'aixecarà el 155.

Al seu torn, la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha afirmat que l'estat espanyol està en "decadència" perquè s'estan "vulnerant" els drets d'expressió i de llibertat. A més, ha acusat el govern espanyol i la fiscalia de construir un relat lluny de la realitat. Per demostra-ho, ha llegit un fragment de la querella contra el Govern en què es relata que el dia 27 d'octubre centenars d'alcaldes independentistes es van aplegar amb la vara al Parlament per "intimidar" els diputats de Junts pel Sí.

Morral, històric d'ICV, demana el suport a Puigdemont

Una de les mostres de la "transversalitat" de la candidatura de Junts per Catalunya és la presència a les llistes de persones de l'entorn d'Esquerra i també d'ICV. Aprofitant la reivindicació del món local, ha intervingut l'històric alcalde de Cerdanyola i d'ICV, Antoni Morral. Morral ha donat valor a la "unitat" per tirar endavant la "construcció de la República" i ha cridat a fer tot el possible perquè es "restauri la democràcia". "Donem suport al president Carles Puigdemont, volem que sigui allà on li toca ser, al Palau de la Generalitat", ha conclòs.

stats