Política 13/06/2019

ERC s'obre a abstenir-se en la investidura de Sánchez i JxCat creu que "no es donen les condicions"

Rufián demana diàleg al PSOE i Borràs denuncia la suspensió dels diputats presos

Germán Aranda / Ot Serra
3 min
Lastra, aquest dijous, abans de la reunió amb Laura Borràs i Miriam Noguera al Congrés.

MadridEsquerra s'obre a l'abstenció en la investidura de Pedro Sánchez si els seus vots són necessaris perquè tiri endavant, mentre que a hores d'ara JxCat es decanta pel 'no'. "No es donen les circumstàncies per facilitar la investidura", ha afirmat aquest matí la número dos de JxCat al Congrés, Laura Borràs, després de reunir-se amb la portaveu del PSOE a la cambra baixa, Adriana Lastra. L'exconsellera de Cultura veu en la suspensió dels presos de la seva acta com a diputat una "vulneració de drets" incompatible amb abstenir-se per a la investidura de Sánchez.

Un dia després que el PSOE obrís la porta a governar depenent dels vots independentistes si, com sembla, és necessari per sumar més vots favorables que contra Sánchez, Gabriel Rufián ha mostrat predisposició per facilitar la investidura. "No hem vingut a bloquejar absolutament res", ha asseverat el portaveu d'ERC després de reunir-se amb Lastra. Rufián ha celebrat que el "partit guanyador de les eleccions espanyoles i el guanyador de les catalanes dialoguin" i, de fet, l'única condició que ha posat per no bloquejar la investidura ha sigut que els socialistes no neguin als republicans poder parlar de l'autodeterminació. "Que no ens facin negar-nos", ha anotat, i després ha sol·licitat que la proposta del referèndum tingui com a resposta una "contraproposta i no amenaces". Lastra no ha volgut concretar quina és la seva proposta en relació a Catalunya i ha fet una apel·lació genèrica al diàleg. Amb tot, el líder d'ERC no ha volgut entrar en el sentit del vot perquè ha assegurat que encara queden molts dies i "poden passar moltes coses". Una d'elles, que Ada Colau accepti els vots de Manuel Valls, "cosa que ens grinyola".

Borràs, en canvi, ha tancat la porta a cedir els quatre vots del seu partit per fer-ho. "Els altres tres, com que tenen els seus drets vulnerats, seran abstencions", ha defensat Borràs, recordant que els presos suspesos no tenen voluntat de renunciar a la seva acta com a diputat perquè altres polítics ocupin el seu lloc. En la suma final de la segona votació de la investidura, Sánchez necessita més vots a favor que en contra per ser investit. "No hem vingut a bloquejar res, hem vingut a desbloquejar el diàleg i la democràcia", ha defensat Borràs, que ha insistit que "això és un conflicte polític i l'estat espanyol no es pot fer el sord". "Fins ara el que hem obtingut del PSOE és una negativa permanent, una retallada de drets", ha lamentat Borràs. "Som els del diàleg, però necessitem a algú de l'altre costat", ha dit Borràs, que ha expressat la voluntat de "votar en grup" i no perdre els tres vots dels presos polítics suspesos.

Fonts de JxCat s'han mostrat frustrades amb la manca d'avenços en el diàleg un any després de la moció de censura. "Ens preguntem què ve ara", deien, sense saber gaire bé quines opcions de diàleg es poden obrir amb la posició actual del PSOE. Lastra i les diputades de JxCat han parlat a la reunió sobre el final del judici i les diputades independentistes li han traslladat que estaven "tocades" després de l'última intervenció dels acusats ahir al Suprem. Si voten contra la investidura de Sánchez, els diputats de JxCat ho faran en el mateix sentit que l'extrema dreta de Vox. "Ens importa ben poc", han defensat fonts del partit, que no creuen que votar el mateix signifiqui res. Fonts d'Esquerra, en canvi, apuntaven a "rebaixar l'ambient" com un dels motius clau que els portaria a una abstenció a la qual apunten sense mencionar-la directament.

Pel que fa a la resta de grups parlamentaris als quals el PSOE ha demanat que no bloquegin la investidura, el PRC (Partit Regionalista Càntabre) és l'únic amb el qual ja ha arribat a un compromís que preveu complir les exigències dels regionalistes: impulsar un AVE que connecti Santander, Bilbao i Madrid i "modernitzar" les línies de Rodalies i les carreteres de l'Estat. Sobre els vots d'UPN per a la investidura a canvi de facilitar que els regionalistes governin a Navarra, Lastra ha insistit que Chivite, candidata socialista a la investidura, "té legitimitat per presentar-se a la presidència". Si ho fa i rep les abstencions de Bildu per governar, es dificultarien les opcions que UPN s'abstingués al Congrés per facilitar la investidura de Sánchez.

stats