Política 29/04/2019

Boye, Trias i Talegón substituiran Puigdemont i els exconsellers fins que no es resolguin els recursos

JxCat recorrerà la decisió de la JEC al Suprem, al Constitucional i, si cal, a Luxemburg

Núria Orriols
2 min
L'expresident Carles Puigdemont acompanyat dels seus advocats Jaume Alonso-Cuevillas i Gonzalo Boye durant l'atenció als mitjans després d'entrar a la presó de Neumünster,

BarcelonaDesprés de la decisió de la Junta Electoral Central d'excloure l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí de les europees, JxCat ha hagut de substituir "provisionalment" els tres candidats a les eleccions per evitar quedar fora dels comicis. La JEC els havia concedit un termini fins a les vuit de la tarda, perquè aquest dilluns s'han de proclamar tots els candidats dels comicis a l'Eurocambra. La llista ha anunciat en roda de premsa aquesta tarda que s'incorporarien l'advocat Gonzalo Boye, l'exalcalde Xavier Trias i l'exassessora socialista a l’Eurocambra Bea Talegón.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els encarregats de donar resposta a la JEC han sigut el vicepresident del Parlament, Josep Costa, i l'advocat de Puigdemont Jaume Alonso Cuevillas. "A les paperetes, els números u, dos i tres seran Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí", ha vaticinat l'advocat. I és que Cuevillas s'ha mostrat convençut que els tribunals els donaran la raó perquè és una decisió "arbitrària". Han anunciat que presentaran un recurs al Tribunal Suprem, al Tribunal Constitucional i, si cal, al Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg. Uns recursos, han assegurat, que s'han de resoldre tots abans de la campanya de les eleccions del 26 de maig.

"La resolució és incomprensible jurídicament, grotesca, contradictòria i qualsevol cosa menys fonamentada en dret", ha sentenciat Josep Costa. "Aquesta resolució supera àmpliament qualsevol cosa que hagi pogut fer l'Estat des de l'1 d'octubre. Avui ens ha sorprès amb una decisió vergonyosa i antidemocràtica", ha dit, afegint que el vot particular dels magistrats els dona la raó amb les seves al·legacions. "S'han inventat una causa d'inelegibilitat no prevista a la llei", ha afegit.

Costa ha remarcat que la JEC argumenta una part de la seva resolució en el fet que estan suspesos, tot i que això no estava al·legat en el recurs de Cs i el PP. A més, ha remarcat que ni Comín ni Ponsatí estan suspesos pel Tribunal Suprem.

Han remarcat que la resolució està signada amb data d'ahir diumenge, tot i que els havien dit que la reunió de la JEC era aquest dilluns. "La resolució ens ha arribat a les 18.42", ha dit Costa, tres quarts d'hora més tard del termini que havia establert la mateixa Junta perquè JxCat substituís els candidats.

Cuevillas hi ha afegit que no es va fer pública ahir per no influir en els comicis del 28 d'abril, en què JxCat va quedar amb la meitat de vots que Esquerra.

stats