Política 15/09/2018

Buch avisa que els Mossos no retiraran cap llaç groc i fa una crida a allunyar-los de la polèmica

Afirma que les persones que se senten insultades per aquests símbols són "intolerants"

Europa Press
2 min
El conseller d'Interior, Miquel Buch, en una fotografia d'arxiu

BarcelonaCrida del conseller d'Interior, Miquel Buch, a deixar de posar a la picota al cos dels Mossos d'Esquadra. En una entrevista a Europa Press, Buch ha negat que siguin una policia política i ha avisat que "no trauran ni un llaç perquè no és competència dels Mossos treure llaços". "Els Mossos no retiraran llaços grocs i, en cas que un jutge obligui que als edificis públics s'hagin de retirar missatges polítics, una vegada més hi haurà la sensació que no vivim en una societat democràtica", ha defensat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Buch s'ha expressat així després que en la recent Junta de Seguretat de Catalunya coincidís amb el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la necessitat de garantir la seguretat ciutadana i la pluralitat a l'espai públic i, en paraules del ministre, es parlés de "neutralitat". El responsable d'Interior ha precisat que s'ha de garantir la lliure expressió de la societat a l'espai públic, però no plantejar que no hi hagi llaços: "Es comença retirant la llibertat d'expressió en un espai i s'acaba retirant de tot arreu".

"No podem afrontar un debat on el carrer no sigui un espai de lliure expressió de tothom", ha afirmat el conseller, i ha titllat d'intolerants les persones que els molesten els llaços grocs en demanda de la llibertat dels líders sobiranistes en presó preventiva. "Hi ha qui diu que se sent insultat o es molesta quan veu un llaç groc, doncs és una persona intolerant, absolutament intolerant. El llaç groc és l'expressió d'algú que s'expressa al carrer; si et molesta és que ets una persona intolerant", ha opinat.

Policia apolítica

Sobre les acusacions que els Mossos són una policia política, Buch ha recordat que al departament d'Interior hi ha un llaç groc a la balconada però que en cap comissaria dels Mossos hi ha llaços: "Al departament hi ha un representant polític i els polítics fan política. La policia no fa política".

"Hi ha qui ho ha volgut barrejar tot: com que el conseller té un llaç groc, tota la policia té un llaç groc", en al·lusió al líder de Cs, Albert Rivera, i ha considerat que els Mossos són neutrals i una policia democràtica.

Ha defensat que són una policia de primera, de la qual està "molt orgullós", i que és molt respectada per la societat perquè té grans professional. A més, ha confiat que s'arxivarà la investigació de la Fiscalia Superior de Catalunya pel fet que s'identifiquessin persones que arrencaven llaços.

Per al conseller, els Mossos, igual que TV3, són neutrals i públics, i el dia que no ho siguin la societat catalana els suspendrà: "A diferència d'altres estats, nosaltres, els catalans, volem mitjans de comunicació públics objectius, policia objectiva i democràtica, i ens sentirem incòmodes i rebutjarem el que no sigui així".

"La nostra policia és democràtica, ha sigut democràtica i serà democràtica, i preservarà la democràcia. I en cap cas es perseguirà per religió, color de pell, pensament polític", dit, contundent.

Sobre els 72 agents del cos investigats en diversos jutjats catalans per l'1-O, el conseller ha assegurat que l'actuació dels agents va ser "correcta, adequada al mandat judicial", i ha afegit que des d'Assumptes Interns s'han obert expedients, sense precisar quants, que estan paralitzats a l'espera que es resolgui el procés judicial.

stats