POLÍTICA
Política 30/12/2013

C's veu "innecessari" el text d'Exteriors sobre el procés sobiranista perquè el cos diplomàtic "ho té molt clar"

Alonso vaticina un 2014 sense consulta i que serà l'any en què es farà efectiva la darrera legislatura de Mas

Acn
2 min

BarcelonaCiutadans (C's) titlla de mesura "innecessària" l'enviament per part del ministeri d'Exteriors del govern espanyol d'un document a ambaixades i consolats amb arguments per neutralitzar el procés sobiranista català, informació publicada aquest dilluns pel diari 'El País' i confirmada a l'ACN per fonts del ministeri. El secretari general de la formació, Matías Alonso, considera que el cos diplomàtic "ho té molt clar" a l'hora d'actuar en l'entorn del "marc de l'Estat de dret". Per altra banda, Alonso ha vaticinat que el 2014 no es farà la consulta pel dret a decidir i que serà l'any en què es farà efectiu que aquesta serà la darrera legislatura d'Artur Mas com a president de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de C's considera que des de CiU es farà un "resum triomfalista" d'aquest any que està apunt d'acabar. Un any marcat per la crisi i també pel "desgovern" que, segons Alonso, ha comès l'executiu de Mas "aferrant-se a un clau ardent com és ERC, per tirar endavant aquell vaixell fantasma que havia de portar-nos a aquella Ítaca somiada", ha comentat. "Tornarà a vendre fum", ha afegit Alonso, "però les enquestes diuen que cada cop hi ha menys catalans que se'l creguin", ha continuat. Per a C's, 'l'era Mas' és un model "esgotat". "La desena legislatura serà per a ell la última com a president de la Generalitat", ha apuntat.

Entre els altres vaticinis de C's per al 2014 serà la no-celebració de la consulta pel dret a decidir, prevista per al 9 de novembre. "El referèndum no es farà encara que CiU i ERC i els qui hi donen suport aprovin una nova llei de consultes ad-hoc", ha avisat el dirigent de Ciutadans. "Potser aleshores Mas convoqui eleccions anticipades, que potser les anomeni plebiscitàries", ha prosseguit. "En tot cas", ha matisat Alonso, "seran novament eleccions autonòmiques per escollir un nou Parlament de Catalunya", ha conclòs.

2013: Any positiu per a C's

Pel que fa al balanç que el secretari general de Ciutadans ha fet, en clau de partit, d'aquest 2013, l'ha qualificat de "positiu". Constata que hi hagut un "creixement molt important quant a seguiment" tot i que s'ha mostrat prudent per les expectatives de cara al 2014. "Encara no ens plantegem explotació de l'èxit a properes conteses", ha comentat. Alonso ha recordat que aquest mes de gener es reunirà el comitè executiu del partit per tal de dissenyar l'estratègia d'actuació, i en què es valorarà si C's concorre a les pròximes eleccions europees, previstes per al maig.

Campanya del PP a Catalunya

Preguntat pels periodistes, Matías Alonso s'ha referit també a la campanya que el PP farà a Catalunya a partir del gener per tal de donar a la ciutadania el seu posicionament sobre les relacions amb Espanya i les conseqüències del procés sobiranista. Una acció política en la qual participaran activament els líders populars, entre ells el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

"El PPC no farà una cimera contra el separatisme; vol intentar una cimera per frenar amb una foto aquesta pèrdua de credibilitat, la manca de lideratge i sobretot la fuita de vots que sembla que van cap a C's", ha analitzat Alonso. "Però els vots són personals, lliures i secrets, i la gent optarà per l'opció que tingui més credibilitat", ha afegit. D'altra banda, ha comentat que des de Ciutadans "seguirem encapçalant l'oposició a aquesta disbauxa separatista, defensant la legitimitat democràtica", ha apuntat.

stats