HORITZÓ ELECTORAL
Política 24/03/2015

CDC, ERC i la CUP exhibeixen voluntat de pacte en el full de ruta

Nacionalistes i republicans greixen la maquinària per a les municipals del 24-M

Roger Tugas / Oriol March
3 min
ERC i MES van presentar ahir els 70 pactes que han tancat per ara per a les municipals. En altres llocs, però, els exsocialistes també es presentaran amb ICV, el PSC o sols.

BarcelonaJust ahir feia deu dies que CDC, ERC, EUiA, MES, l’ANC, Òmnium i l’AMI feien públic el preacord de full de ruta sobiranista, amb un ull en el procés intern que protagonitzava la CUP per definir la seva proposta, per intentar després confluir-hi. Va ser dissabte quan la CUP va fer públic el seu traçat, molt més concret a l’hora de definir cada passa a fer abans i després del 27-S, i ahir les principals formacions favorables a la independència es van conjurar en la voluntat i la necessitat d’assolir un denominador comú que torni a dotar de coherència el bloc sobiranista i ratifiqui el caràcter plebiscitari de la cita del 27-S. Entre el realisme i la cintura política, CDC, ERC i la CUP es van mostrar optimistes, però van evitar abordar encara els detalls de la negociació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Segur que ens entendrem”, va considerar el vicesecretari de coordinació institucional de Convergència, Lluís Corominas, que va avançar que el seu partit es reunirà amb la CUP per abordar el seu full de ruta. Els nacionalistes consideren que el partit de l’esquerra independentista sempre ha volgut “fer gran” el moviment sobiranista i que, mentre això segueixi sent així, arribar a una entesa seguirà sent possible.

Al seu torn, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va celebrar que la proposta de la CUP és un “pas endavant”. “Ens entendrem en aquestes passes que proposen fer fins al 27-S”, va pronosticar amb optimisme. ERC coincideix amb la CUP en la necessitat de debatre el model de país durant el procés cap a la independència i, en aquest sentit, veu les eleccions més constituents que plebiscitàries. Rovira, que va reconèixer que ja els havien avançat el contingut de la proposta abans de fer-la pública, va subratllar l’encert de preveure un procés constituent “que ha de permetre construir un país de tots i per a tothom”.

Fins i tot el diputat de la CUP David Fernàndez va asseverar a TV3 que no tenen cap altra alternativa que entendre’s: “Estem obligats a posar-nos d’acord”. “La primera divisa és no fer el joc a l’estat espanyol”, va insistir. A partir d’aquesta premissa, veu molt de terreny per córrer. Per a l’esquerra independentista, però, hi ha dos elements innegociables i que Fernàndez va recordar: que l’entesa inclogui també la “mobilització popular”, no només dels partits, i que es doti de contingut social la independència. La CUP proposa, de fet, un procés constituent de base local i un govern sorgit del 27-S que impulsi reformes que trenquin d’arrel amb l’austeritat.

Esprint final per a les municipals

Abans de les plebiscitàries tindrà lloc el test de les eleccions municipals, en què els partits s’estan deixant la pell per tancar el màxim de candidatures i el més competitives possible. CiU va constituir ahir el seu comitè de campanya, liderat per Corominas i per Ramon Espadaler, secretari general de la federació, amb prop de 850 candidatures tancades en més del 90% del territori. “La idea és arribar a les més de 900 del 2011”, asseguren des de la sala de màquines de CiU. L’estratègia de campanya es basarà a destacar la “feina feta” a nivell municipal sense deixar enrere el procés sobiranista, segons va explicar Corominas.

Així mateix, ERC va presentar el seu acord amb el Moviment d’Esquerres (MES), que tanca la tríada d’aliances amb formacions d’exsocialistes que inclou també Avancem i Socialisme Catalunya Llibertat. Per ara, ERC i MES han pactat unes 70 aliances locals, i encara n’esperen tancar més, com a Barcelona. En la majoria de municipis, a més, els exsocialistes pressionaran per confeccionar governs d’esquerres sense CiU, però no com un dogma.

stats