Política 16/09/2012

CDC ven l'estat propi com a garant de la cohesió social

L'estat propi com a garant de la cohesió social. Aquest va ser el missatge que va donar ahir Oriol Pujol, secretari general de CDC, als militants. I va carregar contra el PP perquè no entén Catalunya.

Oriol March
2 min
El secretari general de CDC, Oriol Pujol, a la cloenda de l'escola d'estiu del partit.

VILANOVA I LA GELTRÚTenint en compte que el PP ja ha engegat la campanya de la por contra l'estat propi -basada en el fet que una Catalunya sobirana seria més pobra i estaria rotundament aïllada en el context internacional-, CDC va tancar ahir la seva escola d'estiu amb una crida a fer pinya amb el rumb que ha pres el president Artur Mas i fent una crida a no perdre l'optimisme que, segons els nacionalistes, s'ha apoderat de l'estat d'ànim polític dels catalans des de la multitudinària manifestació de dimarts. L'argument de CDC per defensar l'estat propi es basa en la necessitat de "mantenir la cohesió social". Per tant, i segons va explicar ahir el secretari general dels nacionalistes, Oriol Pujol, les estructures d'estat són fonamentals per preservar el benestar dels catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Per ser més nació ens cal estat propi [...], i el país, davant la disjuntiva de ser residuals o independents -dicotomia creada per Jordi Pujol-, està optant per ser independent", va prosseguir el secretari general de CDC. En tot moment va voler revestir el seu discurs d'un to tranquil, poc abrandat i més propositiu que no pas bel·ligerant contra els missatges que arriben del PP. "Fan servir la Constitució per amagar la seva manca de voluntat política per entendre la realitat catalana", va ser l'única referència que va fer als populars. Sense noms ni cognoms.

Aquest aparent -perquè a la cúpula de CiU, evidentment, estan pendents de la reacció del govern espanyol davant del gir cap a l'estat propi- desinterès cap a l'actitud dels populars passa per la demanda de prudència a la militància de la federació i al conjunt de la ciutadania. "Estem en un moment massa seriós per ser temeraris", va alliçonar Pujol als presents, que van acabar l'acte amb crits d'independència.

El d'ahir va ser el primer discurs públic de Pujol després de l'assumpció de l'estat propi del govern de Mas. Les tornes han canviat: si abans d'aquest gir CDC feia de llebre de l'executiu, ara li ha de brindar ple suport. "Tots hem d'estar amb el president", va clamar el secretari general. L'agenda del partit és ara la mateixa que la del Govern i la capacitat de marcar perfil de Pujol es veu reduïda. "En un moment en què el president defensa l'estat propi queda poc marge per a l'abrandament des del partit", destacava aquesta setmana un dirigent.

"No és un invent"

La suavitat formal del secretari general de CDC contrasta amb l'escalada de la campanya del PP contra l'estat propi. Pujol va deixar clar que aquest procés "no és ni un divertiment ni un invent de CDC o de Mas" i que, per tant, el govern espanyol està obligat a atendre les demandes catalanes. "I que expliquin quina és la voluntat més enllà de brandar la Constitució", va afegir el líder del grup parlamentari de CiU. El xoc està plantejat i els nacionalistes opten, de moment, per explicar-se i no per contraatacar.

stats