Política 23/11/2015

CDC es dissoldrà i fundarà un partit post-independència

En els propers "quatre o cinc mesos", segons Josep Rull, els nacionalistes enterraran les sigles i crearan una nova formació amb Democràcia i Llibertat com a llavor de futur

Oriol March
2 min
Josep Rull i Marta Pascal, en roda de premsa / ARA

BarcelonaConvergència ha enterrat definitivament la refundació i es fixa un nou objectiu: crear unes noves sigles que permetin dos objectius. El primer és eixamplar l'espai del sobiranisme des d'una oferta moderada, i el segon es basa en crear un nou espai per gestionar el dia després de la independència. "Les coses les hem de fer molt ben fetes", ha explicat el coordinador general de CDC, Josep Rull, que ha estat l'encarregat d'ampliar l'anunci que feia ahir diumenge el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, en l'acte de presentació de la candidatura de Democràcia i Llibertat per al 20-D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El procediment per enterrar les sigles de CDC encara no està detallat. En la reunió de la direcció d'aquest matí s'hi han posat les línies mestres, que passen per dissoldre l'actual partit en el mateix congrés que doni lloc a la creació de les noves sigles, que en bona mesura beuran de Democràcia i Llibertat, formada també per Demòcrates de Catalunya i Reagrupament. S'ha descartat una de les possibilitats que hi havia damunt la taula, que era la de celebrar dos congressos: un per dissoldre les sigles actuals i un altre per impulsar el nou partit. Segons fonts consultades, aquesta opció tenia "dificultats operatives" que l'han apartat finalment.

"CDC ha estat una eina extraordinària per la Catalunya autònoma. Sense la contribució important, difícilment seria explicable com hem arribat fins aquí. Ara ens cal un nou instrument. Ara ens cal el mateix per un altre objectiu: assolir i gestionar un estat independent", ha indicat", ha apuntat Rull sobre el futur del partit. "Si es crea un nou espai, la voluntat és que CDC quedi reduïda operativament a la mínima expressió. Es tractaria que hi hagués una migració cap a aquest nou espai i apostar per aquest nou partit amb totes les seves conseqüències", ha considerat el coordinador general.

La data d'aquest congrés encara no s'ha determinat. L'horitzó temporal amb el qual es treballa és de fer-lo en els propers "quatre o cinc mesos". Si se celebren eleccions al març, el calendari es podria replantejar. De moment, però, els negociadors de CDC sostenen que hi ha "marge negociador" amb la CUP i es manté l'esperança sobre un acord "que permeti avançar de manera clara des de la solidesa cap a l'objectiu de l'estat propi", segons Rull. "Estem en disposició d'aconseguir un bon acord", ha apuntat el coordinador general de CDC.

Congrés dels liberals europeus

Rull ha valorat de forma molt positiva que la portaveu de CDC, Marta Pascal, hagi estat escollida vicepresidenta del partit liberal europeu, ALDE en les seves sigles en anglès. "La família liberal valora el que està fent CDC. Que en ple procés una membre del partit hagi estat escollida vicepresidenta vol dir que estem fent les coses bé", ha apuntat Rull. "Els liberals europeus no entenen el menysteniment del govern espanyol envers el mandat del 27-S", ha assenyalat Pascal.

Els dos dirigents de Convergència han posat de manifest que el nou president de l'ALDE, Hans van Baalen, és un ferm partidari del dret a decidir. "En aquesta família liberal que rep sacsejades de Ciutadans i UPyD, té mèrit que s'hagi escollit un president que s'expressa així", ha apuntat Rull.

stats