Política 09/04/2018

Els Mossos desallotgen estudiants de l'Esmuc que es concentraven contra la presència de Felip VI

Prop de 300 persones dels CDR s'han manifestat als voltants de L'Auditori

Ot Serra / Gemma Granger
4 min
Capçalera de la manifestació dels CDR al carrer Marina de Barcelona

BarcelonaEls estudiants de l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) han fet un acte de protesta al vestíbul de L'Auditori contra la presència del rei Felip VI a l'acte d'entrega de despatxos judicials. A les 11 del matí han sortit de les aules, han cantat 'Els segadors' i han fet sonar a través d'un altaveu cançons del raper Valtonyc —condemnat a presó per algunes de les seves lletres contràries a la monarquia—. Els Mossos els han desallotjat fent ús de la tècnica de l'arrencacebes i els han fet fora del perímetre de seguretat, fins a l'avinguda Meridiana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Estudiants de l'escola han explicat a l'ARA que ja a les 9 del matí, quan arribaven per fer classe, els Mossos els han escorcollat els bolsos i les motxilles. Durant l'acte de protesta, asseguren que els agents els han empentat. Altres estudiants i professors no han pogut sortir al vestíbul i s'han quedat tancats dins l'edifici perquè la policia volia esperar que arribés el rei Felip VI. Un cop ha arribat, els agents han anat acompanyant amb comptagotes els estudiants cap al carrer. Passats uns minuts de les dues de la tarda, els Mossos han aixecat el cordó policial i els músics han pogut tornar a entrar a l'escola.

Un cop normalitzada la situació, els estudiants han denunciat que agents dels Mossos d'Esquadra han fet comentaris "intimidatoris i racistes" quan els han escorcollat a la seva arribada a l'escola. En un comunicat al qual ha tingut accés l'ARA, critiquen la "violència i brutalitat" amb què han sigut desallotjats aquest matí del vestíbul mentre protestaven per la presència del rei. Es queixen que s'ha "vulnerat" el dret a la llibertat d'expressió, de reunió i de "fer la nostra feina". "És totalment inacceptable que la vinguda d'una persona hereva del franquisme passi per sobre de qualsevol dret", denuncien.

El cos ha informat que el desallotjament s'ha efectuat perquè els manifestants eren dins del perímetre de seguretat. A més, ha puntualitzat que no s'ha produït cap detenció, però sí que s'ha demanat la identificació a alguns dels estudiants, segons han apuntat els mateixos afectats.

Estudiants sortint de l'Esmuc acompanyats pels Mossos

A l'avinguda Meridiana, els manifestants han dedicat una sonora xiulada al monarca quan ha arribat, dos minuts abans de les 12 del migdia. "Borbó a presó" i "Fora el Borbó" han sigut alguns dels crits, però també n'hi ha hagut de dirigits als Mossos: "Fora les forces d'ocupació" i "Els Mossos també són forces d'ocupació". A més, han cantat 'Els segadors' i 'El cant de la senyera'.

Paral·lelament, els CDR s'han manifestat al carrer Marina de Barcelona en senyal de protesta per la presència del rei Felip VI. Els assistents han iniciat la concentració al pont del carrer Marina i uns minuts després de les 11.30 h han tallat la via i han començat una marxa cap a la cruïlla amb l'avinguda Meridiana. Durant el breu recorregut, s'han sentit càntics com "Llibertat presos polítics", "Puigdemont, el nostre president" i "Som República". Després s'han unit a la mobilització dels estudiants de l'Esmuc.

Entre la simbologia ha destacat la presència de banderes estelades però també alguna de republicana espanyola com a mostra de rebuig a la monarquia. La manifestació ha estat encapçalada per una pancarta amb la frase "Fem fora la injustícia".

Felip VI ha tornat a Barcelona per segon cop des de l'1-O, després de la manifestació massiva de rebuig que el va rebre el dia que va inaugurar el Mobile World Congress. El rei ha assistit a l'acte de lliurament de despatxos a la nova promoció de jutges acompanyat de tota la cúpula judicial i coincidint amb un moment d'especial tensió entre la justícia espanyola i els partits independentistes.

La mobilització es va difondre a Twitter amb el mateix 'hashtag' que per a la de la inauguració del Mobile: #DestronemLo.

Fa tres anys Felip VI va participar en el mateix acte acompanyat del llavors president de la Generalitat, Artur Mas, i en la següent edició, de Puigdemont. En aquesta ocasió, no s'hi ha convidat cap representant polític, ja que la cúpula judicial volia posar de relleu la independència i la imparcialitat dels tribunals respecte al poder executiu i legislatiu. Per això no han assistit a L'Auditori de Barcelona cap càrrec del Govern, ni el president del Parlament, Roger Torrent, ni el delegat del govern central a Catalunya, Enric Millo, ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

L'única autoritat política ha sigut el titular de Justícia, Rafael Catalá, en la seva condició de "ministre de jornada", que és qui acompanya la família reial als actes oficials. Amb el rei i el ministre hi havia també el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i el fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar. També hi havia la directora de l'Escola Judicial, Gema Espinosa, dona del jutge del Suprem Pablo Llarena, instructor de la causa del Procés.

El lliurament dels diplomes als nous jutges té lloc tres dies després de la sortida de la presó sota fiança de Puigdemont un cop la justícia alemanya ha descartat el delicte de rebel·lió en el seu procés d'extradició a Espanya.

L'última vegada que Felip VI va ser a Catalunya va ser el 25 i 26 de febrer per participar en el sopar d'inauguració del Mobile World Congress. Milers de ciutadans van manifestar-se llavors a la Via Laietana per mostrar el seu rebuig al monarca. Torrent i Colau es van negar a donar-li la benvinguda al Palau de la Música com a protesta pel discurs televisat que el cap de l'Estat havia pronunciat el 3 d'octubre, dos dies després del referèndum de l'1-O.

stats