Política 26/02/2018

El rei torna a Catalunya envoltat de protestes al carrer

Milers de persones escridassen el monarca i les autoritats catalanes el planten al besamans

Aleix Moldes / Ot Serra / Maria Ortega
4 min
El rei torna a Catalunya envoltat  De protestes al carrer

BarcelonaL’última vegada que va ser a Catalunya, a l’agost en la multitudinària manifestació de rebuig als atemptats jihadistes, Felip VI va acabar escridassat per bona part dels assistents, que l’acusaven de connivència amb el mercat armamentístic. Sis mesos després, el rei ha tornat a Catalunya per donar suport al Mobile World Congress (MWC) i la incipient indignació del mes d’agost es va desfermar ahir als carrers del centre de Barcelona. “Fora el Borbó” i “Som gent de pau” són consignes que cridaven des de primera hora de la tarda centenars de persones que no obliden el paper del monarca en el referèndum de l’1 d’octubre. Felip VI va preferir esquivar la polèmica -que el govern espanyol havia atiat durant el matí- i el seu discurs no va fer referència a la situació política, més enllà d’una apel·lació indirecta a la col·laboració entre la Generalitat i l’Estat: “La cooperació institucional amb objectius clars i en benefici de tots és una clau evident de l’èxit [del MWC]”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els manifestants -la majoria, sobiranistes- s’aplegaven al voltant de la Via Laietana i als carrers adjacents al Palau de la Música, on es podien sentir nítidament els crits contra la monarquia i a favor de la llibertat dels presos polítics. Esperaven Felip VI, tot i que només el van veure passar fugaçment en el comboi reial, format per mitja dotzena de vehicles flanquejats a banda i banda per furgons dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana. Els carrers s’havien blindat feia hores -amb alguns incidents entre la policia i els manifestants- preveient la protesta massiva que havien convocat els Comitès de Defensa de la República. A les 21 h se’ls va sumar una sonora cassolada arreu del país.

Precisament pel carrer Comtal es van incorporar a la mobilització un centenar de persones amb banderes d’Espanya i pancartes a favor de la monarquia, convocats per la Plataforma por Tabarnia. La tensió entre els uns i els altres es va allargar durant alguns minuts davant l’atenta mirada dels cossos policials.

Sense autoritats catalanes

Era la segona vegada que el sopar d’inauguració del MWC es feia al Palau de la Música i la primera sense representació institucional de la Generalitat. Amb el president, Carles Puigdemont, a l’exili i el vicepresident, Oriol Junqueras, a la presó, els alts càrrecs de l’executiu català es van negar a compartir el sopar amb el rei, a qui consideren avalador de la repressió contra les institucions catalanes i contra els votants de l’1-O. Fa tot just un any Puigdemont i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau van ser els primers a rebre el monarca. Ahir aquest paper va ser per al cap dels Mossos, Ferran López, que va precedir la salutació del rei -que arribava acompanyat per la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría- al ministre d’Energia i Agenda Digital, Álvaro Nadal; al delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo; al president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls; a l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; al conseller delegat de GSMA, John Hoffman, i al president del Banc Mundial, Jim Yong Kim.

El president del Parlament, Roger Torrent, i l’alcaldessa de la capital catalana es van negar a participar en el besamans i no es van trobar amb Felip VI fins que el monarca ja va ser fora dels focus de les càmeres. “És un vassallatge impropi d’una democràcia del segle XXI”, explicava Colau, que feia èmfasi en el fet que no es tracta “d’un càrrec elegit democràticament, sinó hereditari”. Ella havia justificat divendres la seva absència en la recepció al rei tot lamentant que no es mantingués neutral en la disputa entre governs per l’1-O i no mostrés empatia per les víctimes de la repressió. També va preferir allunyar-se de la polèmica en el discurs i es va limitar a dir que Barcelona “és una ciutat de futur, plural, d’oportunitats per a tots i que defensa els drets humans”. A diferència de les 13 edicions anteriors que s’han fet a Barcelona, no hi va participar el president de la Generalitat. Puigdemont, però, va penjar un missatge a les xarxes socials en què afirmava que “el rei Felip VI serà benvingut a la República de Catalunya com a màxima autoritat d’Espanya quan demani perdó pel seu paper inconstitucional el passat mes d’octubre”.

Torrent -que no va prendre la paraula durant l’acte- va ser la màxima autoritat del país en la inauguració i l’únic de la taula presidencial que no va aplaudir el discurs del monarca. De fet, algunes fonts expliquen a l’ARA que ni tan sols es van saludar. En les jornades prèvies ja havia criticat l’actitud del rei, especialment pel missatge televisiu del 3 d’octubre i pel fet que “no hagi dirigit ni una sola paraula al miler de ferits de l’1 d’octubre per l’actuació de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional”.

La Moncloa veu perillar el MWC

Els organitzadors del Mobile calculen que aquest any hi haurà 2.300 expositors i més de 170 delegacions internacionals, i que el congrés tindrà un impacte de 471 milions d’euros sobre l’economia catalana. Unes xifres que la Moncloa considera que perillen per actituds com les del president del Parlament i l’alcaldessa de Barcelona. “Posen en risc que Barcelona pugui seguir acollint un esdeveniment global de tanta importància”, apuntaven al migdia fonts del govern espanyol, que consideraven “deplorable, irresponsable i sectària” la posició de Torrent i Colau.

També feien seves les crítiques des de Ciutadans. El president de la formació, Albert Rivera, deia ahir que “els colpistes [en referència a Puigdemont i el seu Govern] són els que haurien de demanar perdó” i agraïa al rei el suport a Barcelona i als “demòcrates catalans”.

La visita del rei a Catalunya encara no ha acabat, ja que avui visita les exposicions del MWC a la Fira de l’Hospitalet amb noves protestes convocades.

stats