Política 17/02/2015

El PSOE canvia de parer en menys d'una hora i endureix l'actitud cap a Chaves i Griñán

Els socialistes defensen ara que si els dos expresidents andalusos són imputats per un delicte hauran de tornar l'acta de parlamentari

Ara/agències
2 min
El secrretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el portaveu parlamentari, Antonio Hernando. EFE

Madrid"És evident que l'error ha estat meu". El portaveu del grup socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha assumit la responsabilitat pel canvi de parer del seu partit -en menys d'una hora- sobre la situació en què queden ara els expresidents andalusos Manuel Chaves i i José Antonio Griñán, després de la seva imputació pel Tribunal Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una compareixença anterior, Hernando havia assegurat que, d'acord amb el Codi Ètic del PSOE, el moment d'exigir-los que tornin l'acte de parlamentari -Chaves és diputat i Griñán senador- seria quan se'ls obri judici oral, si és que això acaba passant. Els socialistes no ho creuen. No obstant, aquest punt de vista xocava amb el que han defensat en ocasions el secretari general del partit, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, que ha convocat les eleccions andaluses pel 22 de març. Aquest dimarts mateix, el govern andalús ha assegurat que el criteri ha de ser exigir que s'abandoni l'escó quan "s'imputi un delicte". És a dir, un nivell més d'exigència del que marquen els documents interns.

Hernando ha fet seu aquest criteri i ha assumit que seria aleshores quan la direcció del carrer Ferraz actuaria. De moment, sosté, els dos expresidents andalusos i del PSOE han estat imputats per poder declarar voluntàriament al Suprem, l'única manera de fer-ho. En cap cas, però, l'alt tribunal els acusa d'haver comès una irregularitat.

Sigui com sigui, durant la seva rectificació, el portaveu al Congrés ha deixat clar que a partir d'ara l'única posició que val és la que marqui Pedro Sánchez. De fet, el secretari general va cessar el líder dels socialistes madrilenys, Pedro Sánchez, després d'informacions periodístiques que el vinculaven a presumptes irregularitats pel sobrecost del tramvia de Parla però sense que ni tan sols hagi estat imputat.

stats